Thuiszorg is niet goedkoper dan verpleeg- of verzorgingshuis

0
5484

Of ouderen nu thuis thuiszorg krijgen of in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen, ze leven thuis niet langer en de zorgkosten zijn ongeveer gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, het Centraal Planbureau (CPB) en de Erasmus Universiteit. De laatste twintig jaar blijven ouderen steeds vaker langer thuis wonen.

Dat komt omdat ouderen graag thuis blijven wonen, maar ook door de hervormingen in de ouderenzorg die erop gericht zijn om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen in plaats van in een instelling. Het idee hierachter is dat ouderen thuis ook goed verzorgd kunnen worden, en een stuk goedkoper. Maar dat is dus niet zo. Uit het onderzoek blijkt dat voor een grote groep ouderen het qua sterfte en zorgkosten nauwelijks uitmaakt of ze een indicatie krijgen voor intramurale zorg of thuiszorg. De kans op een ziekenhuisopname is kleiner wanneer met toegang heeft tot intramurale zorg. Wellicht wordt dit voor een gedeelte overgenomen door de zorginstelling. Maar de totale zorgkosten van ouderen die gebruik maken van intramurale zorg zijn niet hoger dan ouderen die gebruik maken van thuiszorg.

Het onderzoek heeft zich beperkt tot ouderen die een aanvraag voor intramurale zorg indienden. Onderzoekers kunnen geen aanspraken doen over de groep ouderen die een thuiszorgindicatie aanvraagt. Vaak hebben ouderen met een thuiszorgindicatie een betere gezondheid dan de groep die intramurale zorg aanvraagt.  Verder onderzoek is nodig om de effecten op de kwaliteit van leven van ouderen en het welzijn van de familie en andere mantelzorgers te meten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

65 + = 74