Zo belangrijk is gezond slapen

0
1135

Wist je dat als je te kort of juist te lang slaapt het risico op ziektes als obesitas, diabetes, depressie, beroerte en zelfs kanker toeneemt? Ook kan het je dagelijks functioneren belemmeren. Slecht slapen is dus ongezond en daarom heeft het Trimbos-instituut samen met het RIVM en de Hersenstichting een strategische verkenning gedaan: Slechte slaap: een probleem voor de volksgezondheid?

Slecht slapen is niet alleen ongezond, het kan ook leiden tot hoge economische en maatschappelijke kosten. Volgens de verkenning is er relatief weinig aandacht voor de preventie van slaapproblemen. In vergelijking met slaapstoornissen waar veel meer kennis en aanbod beschikbaar is, is er op het gebied van preventieve interventies bij slecht slapen een gebrek aan kennis en een bewezen effectief aanbod.

Mogelijke aanknopingspunten om slaapproblemen te voorkomen zijn slaapvoorlichting, richtlijnen voor een goede slaap en gedragsinterventies. Maar ook mensen bewustmaken van het belang van gezonde slaap, want niet iedereen is zich ervan bewust hoe belangrijk gezonde slaap is. Ook de kennis over de samenhang tussen slaap en gezondheid en het ontwikkelen en evalueren van preventieve interventies verdienen aandacht.

Maar wat is gezonde slaap nu eigenlijk? Gezonde slaap wordt gedefinieerd als voldoende uren slaap van goede kwaliteit. Uit de verkenning blijkt dat een gezonde slaap voor een deel van de bevolking problematisch. Er zijn verschillende risicogroepen als het gaat om slecht slapen: vrouwen, pubers/jongvolwassenen, ouderen, lager opgeleiden en Nederlanders met een migratieachtergrond. Gezond slapen is dus van groot belang!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER