Dansende streepjes

0
1961

“Oh nee, dit gaat echt niet hoor, ze bewegen allemaal heen en weer.” Direct na binnenkomst in mijn spreekkamer is het overduidelijk dat er iets is wat Sjaak totaal niet zint. Ik zie hem pas voor de tweede keer maar snap direct waar hij op doelt. Het is mijn blouse met zwart witte streepjes: véél te heftig voor iemand die kampt met een enorme prikkelgevoeligheid. Tijdens onze vorige afspraak was Sjaak druk geweest met het ontcijferen van een tekst op mijn t-shirt. Dat kostte even tijd, maar leidde niet téveel af van de zaken waar we het over moesten hebben. De streepjes doen dat wel. Uiteraard snapt Sjaak dat mijn blouse uitdoen geen optie is en vlug bedenkt hij zelf een oplossing; vandaag voeren we ons gesprek niet tegenover, maar náást elkaar, zodat hij geen last heeft van de dansende streepjes.

Dit is nou zorg op maat, denk ik na ons gesprek, en dat is exact wat ik Sjaak probeer te bieden. Niet alleen door kleine aanpassingen tijdens de consulten maar ook in het grotere geheel. Jarenlang is Sjaak intensief behandeld binnen de grootste GGZ aanbieder van onze regio. Echter, dit wil hij niet meer. De organisatie reorganiseert en dit betekent dat Sjaak nieuwe behandelaren krijgt. Gezien zijn grote moeite met het omgaan met veranderingen is dit een kleine ramp te noemen. De frustratie is voelbaar wanneer hij erover vertelt. Wéér opnieuw zijn hele verhaal moeten doen, wéér die nieuwe, vragende gezichten. Onrustig wordt hij ervan, en misschien zelfs wel een tikkie boos.

Samen nemen we de opties door. Al geruime tijd heeft Sjaak geen psychotische klachten gehad, maar is hij stabiel genoeg om geheel over te gaan naar de huisartsenzorg? Sjaak besluit voorlopig te kiezen voor de middenweg: hij komt voor gesprekken bij mij in de huisartsenpraktijk en op de achtergrond blijft de psychiater zijn hoofdbehandelaar, die hij een paar keer per jaar zal spreken. In overleg met Sjaak stem ik dit plan af met zijn contactpersonen binnen de specialistische GGZ. Zijn casemanager komt naar onze praktijk toe voor een zogeheten ‘warme overdracht’. Een term waar Sjaak van gruwelt, want ‘warm’ klinkt eigenlijk best een beetje benauwd. Hoe moet hij die term toch duiden? Net als de zwart witte streepjes dwarrelt ook zo’n abstracte omschrijving onrustig heen en weer door zijn prikkelgevoelige brein.

Ik leg stap voor stap uit wat we exact bedoelen en we spreken af dat ik voortaan mijn best zal doen in onze contacten de dingen zo concreet mogelijk te benoemen. Sjaak belooft te blijven aangeven wanneer iets hem duizelt of niet geheel duidelijk is. Hij is blij voortaan hier terecht te kunnen, op een plek waar hij zich minder ‘de patiënt’ en veel meer ‘gewoon Sjaak’ voelt. Zorg op maat plus een mooie samenwerking met de specialist: in Sjaaks geval heb ik alle vertrouwen dat dit goed zal gaan werken. Mits ik mijn zwart witte blouse voortaan alleen op vrije dagen draag…

Geschreven door Krissie van den Broek
Lees haar verhalen op haar website of Facebookpagina. Neem ook een kijkje in haar leven als moeder van twee leuke kinderen.

DELEN
Krissie van den Broek (35) is Verpleegkundig Specialist GGZ. Voordat zij in de psychiatrie aan de slag ging werkte ze een aantal jaren binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Al haar avonturen en belevenissen zijn te volgen via haar website (hierboven) en de onderstaande Facebookpagina. Daarnaast schrijft Krissie op www.pleegmamakloek.blogspot.nl over haar leven als pleegmoeder van 2 bijzonder leuke kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

18 − 9 =