Negeren oproep uitstrijkje: ruim 100 doden per jaar

0
4616

Elk jaar overlijden in Nederland 120 tot 150 vrouwen doordat ze niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Slechts 60 procent van de vrouwen die de afgelopen twee jaar zijn opgeroepen lieten een uitstrijkje maken. Dat schrijft het AD vandaag.

De krant heeft het RIVM laten berekenen hoeveel vrouwen kanker krijgen en overlijden doordat zij géén uitstrijkje laten maken. In 2015 liet 65 procent zich nog onderzoeken op baarmoederhalskanker. Vaak zien vrouwen op tegen het onderzoek, denken ze dat ze geen kanker zullen krijgen, maken ze er geen tijd voor of passen bewust voor het uitstrijkje.

Sterfte door negeren uitstrijkje
Van de vrouwen die jaarlijks overlijden aan baarmoederhalskanker zou het merendeel het hebben gered als zij wel een uitstrijkje hadden laten maken. Volgens Sandra van Dijk van het RIVM sterft zo’n 70 procent van hen als gevolg van niet of te laat screenen. Vrouwen krijgen tussen hun dertigste en zestigste levensjaar elke vijf jaar een oproep om bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam – dat duurt meestal minimaal vijftien jaar – en daarom is het onderzoek heel effectief. Het uitstrijkje biedt geen volledige zekerheid, want van de 60 procent van de vrouwen die wel meedoen aan het onderzoek overlijden er elk jaar vijftig.

Voorlichting baarmoederhalskanker moet beter
Experts vinden dat de voorlichting over het uitstrijkje beter moet. Oncoloog en gynaecoloog Nienke van Trommel van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis vindt het RIVM te voorzichting. Het RIVM vindt dat vrouwen zelf een keuze mogen maken of zij wel of geen uitstrijkje laten maken. Met het onderzoek heb je een grote kans om baarmoederhalskanker tegen te gaan en dat er zoveel vrouwen sterven is onnodig, vindt Van Trommel.

HPV-virus
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een langdurige infectie van het Humaan Papillomavirus (HPV-virus). Er bestaan meer dan honderd verschillende typen van het HPV-virus, vijftien daarvan kunnen kanker veroorzaken. Zo’n 80 procent van de vrouwen raakt eens in hun leven besmet met dit virus, meestal ruimt je lichaam dit virus binnen twee jaar zelf weer op. HPV kan de cellen in de baarmoederhals veranderen en kanker veroorzaken. Minder dan 1 procent van de vrouwen met HPV krijgt daadwerkelijk baarmoederhalskanker.

Een uitstrijkje laten maken duurt slechts 10 minuten!

 

 

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER