Warme zomerweer is gezond voor je lichaam

0
3214

Misschien ben je wel blij dat het zomerweer een beetje afkoelt. Maar wist je dat die warmte een positief effect heeft op het hart- en vaatstelsel en de glucosestofwisseling? Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

De onderzoekers wilden weten of het menselijk lichaam in staat is om zich aan te passen aan warmte. En dat is in het kader van de klimaatverandering een heel relevant onderwerp. Tijdens het onderzoek werden twee groepen gedurende zes uur per dag blootgesteld aan temperaturen tussen de 33 en 34,5 graden. De ene groep bestond uit gezonde jongvolwassenen en de andere groep bestond uit een groep mannen van middelbare leeftijd met overgewicht.

Bloeddruk

Uit het onderzoek blijkt dat het lichaam in staat is om zich geleidelijk aan te passen aan de warmte en na een periode van gewenning kan het lichaam zijn temperatuur beter reguleren. Ook werden er positieve gezondheidseffecten vastgesteld. In beide groepen was een duidelijk effect op de bloeddruk waarneembaar. Vooral de onderdruk was beduidend lager en dit is belangrijk voor de hartfunctie. Dit effect bleek ook al uit eerdere studies waarbij onderzoek werd gedaan naar het verbeteren van het hart- en vaatstelsel met meer extreme hitte.

Warmte verlaagt suiker- en insulinewaarde

Ook blijkt warmte de suiker- en insulinewaardes in het bloed te verlagen. Na gewenning verbrandt het lichaam in rusttoestand meer vetten. De nog steeds groeiende groep mensen met diabetes type 2, kunnen baat hebben bij deze uitkomst. Een gezonde leefstijl is belangrijk voor deze groep mensen, maar een warm bad zou dus ook kunnen helpen. Onderzoeker Hannah Pallubinsky is ervan overtuigd dat temperatuursverandering goed is voor het lichaam. Volgens Pallubinsky is die stabiele temperatuur van 21 graden waar mensen op kantoor vaak in werken helemaal niet gezond. Blootstelling aan wisselende temperaturen is juist goed voor het lichaam. Een beetje rillen in de kou en af en toe zweten doet ons lichaam goed volgens de onderzoeker. Dus lekker naar buiten en blijven genieten onder alle weersomstandigheden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER