Alzheimer bloedtest binnen een jaar beschikbaar

0
4252

Een bloedtest waarmee de ziekte Alzheimer kan worden vastgesteld is binnen een jaar beschikbaar, dat stelt Charlotte Teunissen in haar inaugurele rede in het Amsterdam UMC. Alzheimer komt steeds meer voor in de verouderende samenleving, maar het diagnosticeren van de ziekte verloopt moeizaam. De ziekte wordt vaak pas in een gevorderde fase vastgesteld.

Door de nieuwe bloedtest is het straks minder vaak nodig om een belastende lumbaalpunctie van het hersenvocht uit te voeren en kan Alzheimer ook al in een vroege fase worden vastgesteld. Met de bloedtest kan het eiwit amyloid worden aangetoond. De stapeling van dit eiwit in de hersenen wordt gezien als een belangrijke veroorzaker van Alzheimer. De test heeft een precisie van 95 procent, bij eerdere testen was de precisie 85 procent. Binnen een jaar wil Teunissen de bloedtest op de markt hebben.

Zij zal de komende jaren verder onderzoek doen naar dementie. Vroege diagnose van Alzheimer is belangrijk, want hersenschade is onomkeerbaar. Volgens Teunissen zijn de ziekteprocessen al bijna 20 jaar gaande voordat symptomen zoals vergeetachtigheid gaan optreden, dus hoe eerder Alzheimer behandeld wordt, hoe beter.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER