Hbo-v’ers terug naar school voor nieuw functieprofiel

0
2349
HBO-V'ers

Hbo-geschoolde verpleegkundigen die werken in een ziekenhuis kunnen zich de komende jaren laten bijscholen als ze aan de slag willen als regieverpleegkundige. Straks komt deze nieuwe functie erbij, maar de oude hbo-diploma’s volstaan niet. Daarom moeten alle hbo-verpleegkundigen kiezen of ze willen blijven werken als verpleegkundige, of dat ze zich laten bijscholen, dat schrijft de Leeuwarder Courant.

In de vier Friese ziekenhuizen starten in september de eerste 45 verpleegkundigen aan zo’n bijscholing. Volgens projectleiders Marga Driessens en Dirk Tiemersma van het MCL is dit een voorbereiding op de complexe zorg in de toekomst. Hbov’ers zijn wel goed geschoold, maar dat wordt niet volledig benut zeggen de projectleiders. Met de nieuwe functie gaan verpleegkundigen in de praktijk meer toepassen wat ze geleerd hebben. Voor verpleegkundigen die ervoor kiezen om zich niet te laten bijscholen verandert er niets. Van regieverpleegkundigen wordt meer verwacht en dat zal ook worden meegenomen in het salaris. De hbo’ers worden geschoold in onder meer klinisch redeneren, onderzoek doen, leiderschap en het coachen van collega’s. Verpleegkundigen van de afdelingen cardiologie en chirurgie van het MCL bijten het spits af.

NHL Stenden en de Hanzehogeschool zijn net als andere hogescholen in het land in 2016 gestart met opleiden volgens het nieuwe beroepsprofiel. Met het vernieuwde profiel kunnen hbo-verpleegkundigen straks in alle sectoren van de zorg aan de slag en kunnen kritisch, reflectief en vernieuwend werken. In 2020 zullen de eerste regieverpleegkundigen van de noordelijke hogescholen hun diploma in ontvangst nemen.

Het vernieuwde profiel zorgt voor onzekerheid en weerstand bij intern opgeleide verpleegkundigen, veelal vijftigers en zestigers. Zij weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. De minister van Volksgezondheid moet bepalen wat de waarde is van de inservice-opleiding die zij hebben gehad. Mbo of hbo? Daar is nog geen besluit over genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

4 + 3 =