Nieuw vaccinatieprogramma tegen meningokokken

0
3514

Het aantal mensen in Nederland dat is besmet met meningokokken is vorig jaar sterk toegenomen. Daarom start het RIVM vandaag een nieuw vaccinatieprogramma gericht op jongeren. Iedereen krijgt in het jaar waarin hij 14 jaar wordt een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen deze gevaarlijke ziekte.

Hoewel het RIVM nu start met een vaccinatieprogramma zijn er al mensen die hun tieners hebben laten vaccineren. De sterke stijging van het aantal besmettingen is de aanleiding. Uit onderzoek van het televisieprogramma Nieuwsuur blijkt dat tot augustus dit jaar 5450 inentingen hebben plaatsgevonden ten opzichte van 1900 in heel 2017. Annemarie van Rossum, Kinderarts-infectie-immunloog bij het Erasmus MC, heeft ook haar kinderen laten inenten buiten de rijksvaccinatie om. ‘Een kind kan ’s ochtends gewoon naar school gaan en ’s avonds op de IC liggen. Of zelfs dood zijn’, laat zij aan Nieuwsuur weten. De kinderarts verwacht dat het aantal gevallen van de ziekte zal dalen zodra het vaccinatieprogramma op volle toeren draait. Van Rossum verwacht dat type W, die nu in opkomst is, helemaal zal verdwijnen.

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die door de meningokok, een bacterie, wordt veroorzaakt. De meningokokbacterie is vooral gevaarlijk voor kinderen en ouderen. Besmetting kan leiden tot hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging waar veel mensen aan overlijden. Sinds 2002 worden kinderen van 14 maanden ingeënt tegen de meningokokkenziekte met type C.

Volgens Hans van Vliet, programmamanager van de RIVM, is er niet genoeg vaccin en zou het ontzettend duur zijn om de hele bevolking te vaccineren. Maar door jongeren te vaccineren, die een grote rol spelen in de verspreiding, hoopt het RIVM dat de ziekte ook in andere groepen minder gevallen voor gaan komen.

De meningokok is van mens op mens overdraagbaar. De bacterie vindt zich gewoonlijk in de neus- of keelholte van mensen zonder ziekteverschijnselen te veroorzaken. Maar als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt kan dit ernstige ziektebeelden veroorzaken.

Komend weekend krijgen de eerste jongeren een uitnodiging voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. De vaccinatie zal beschermen tegen meningokokken type A, C, W en Y.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER