Laten lopen…

0
1975

Hey, wat is dat? Is dat dhr B.? Nee toch? Hier helemaal? Wat zal ik doen? Hem laten lopen?
Ik ben onderweg naar Havelte voor een korte dienst, vanaf Steenwijk. Halverwege in Darp rij ik langs een meneer die wandelt op het fietspad. Uit een ooghoek zie ik ineens iets wat mij doet denken aan iemand die ik wel eens zag dwalen in de nachtdienst. Die houding. Die manier van schuifelen. Ik kijk in de spiegel, ja dat is dhr B. Ik draai de auto, rij terug en zet de auto achter dhr in de berm. Ik zie dat hij moe is, hij zoekt naar houvast. Ik bied mijn arm aan. “Dhr B. zal ik u naar huis brengen? U zal wel moe zijn na zo’n lange wandeling.”

Hij mompelt en wijst: “Ja die jongens”. “Ja die komen wel, hier, stap maar in.” Snel gooi ik de kinderstoel op de achterbank. Dhr is vast in de war want hij weet niet hoe hij moet instappen. “Doe deze voet maar eerst in de auto.” Als ik naast dhr achter het stuur ga zitten, zie ik een schaap op de weg. Waar komt die nou weer vandaan? Dhr wijst naar het schaap. Ik moet lachen: “Ja die moet ik laten lopen hoor, die past niet meer in de auto”.

Aangekomen bij het huis is het druk met auto’s, de parkeerplaatsen zijn nog zandbakken zonder stenen. Wat moet ik nu, nou ja, dit vind ik toch een klein noodgeval, dus ik rij de stoep op naar de voordeur zodat ik niet meer zo ver met dhr hoef te lopen. “Nou dhr B. u heeft wel een kopje thee verdien.” Ik neem dhr mee naar de huiskamer, waar ik ook mijn collega’s zal zien voor mijn route en sleutels. Ik leg uit waarom ik iets later ben. “Wilde dhr wel met je mee in de auto?”, vraagt een collega die dhr goed kent. “Ja hoor, maar hij kon ook niet meer.”

Voor ik naar huis ga, informeer ik nog even hoe het met dhr gaat. Hij slaapt, hij was kapot. Het bleek ook nog dat zijn spotter het niet deed. Waarschijnlijk had het stekkertje van de oplader niet goed contact gemaakt, want hij was leeg. En dhr dus onvindbaar, mochten ze hem zoeken. “Waarschijnlijk hadden ze hem in het dorp Darp wel herkend, omdat hij daar altijd gewoond”, heeft zegt de collega. Dat hoop ik dan maar.

Als ik naar huis ga en in de auto stap zie ik een vlek op de stoel van de bijrijder. O jee, hier heeft toch niet iemand iets laten lopen…

Geschreven door Nathalie

LAAT EEN REACTIE ACHTER