Robotkat helpt dementerende ouderen

0
1412

Ze voelen zacht, spinnen, miauwen en zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Drie robotkatten wonen in verpleeghuis Judith Leysterhof in Hardinxveld-Giessendam. De interactieve katten moeten de demente ouderen prikkelen, dat meldt Editie NL.

Een ideaal gezelschapsdier die speciaal is ontwikkeld voor de ouderenzorg. Door de ingebouwde sensoren reageert de kat op aaien en beweging, net zoals echte katten doen. Als de robotkat een paar minuten niet wordt aangeraakt, gaat de kat slapen. Daarom lijkt de kat voor de meeste bewoners op een echte kat.

Volgens zorgregisseur Coreline Vlot praten sommige ouderen de hele dag tegen het gezelschapsdier en leven ze er echt door op. Jaqueline Rempt, eigenaar van de Dementie-Winkel ziet het laatste anderhalfjaar de vraag naar producten voor demente ouderen toenemen. Volgens Rempt nemen dementerenden stilstaande dingen niet of minder goed waar en alles wat wel beweegt en geluid maakt wel goed waar.

De robotkatten zijn niet meer weg te denken uit het verpleeghuis. Volgens de zorgregisseur is het heel vertrouwd en praten de bewoners tegen de robot alsof het hun eigen huisdier is. En andere bewoners die nooit iets zeiden, vertellen nu hele verhalen.

Geschreven door Liesbeth

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER