Stervenszorg onderbelicht in medische opleidingen

0
294

Een zo goed mogelijk slot aan het leven, dat vergt heel andere kennis, attitudes en vaardigheden dan de reguliere zorg vindt hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets. Volgens de hoogleraar is er te weinig aandacht op de geneeskundeopleidingen voor omgaan met stervenden. Zorg aan stervende patiënten komt zeer beperkt aan bod op de Nederlandse geneeskundeopleidingen, schrijft Trouw vandaag.

Onderzoekers van Leyden Academy on Vitality en Ageing bekeken in hoeverre de stervenszorg aan bod komt in de Nederlandse geneeskundeopleidingen. Volgens de onderzoekers blijft het onderwerp over de gehele linie onderbelicht. Slechts één faculteit biedt een keuzevak aan waarin alle essentiële elementen van de internationale normen zijn opgenomen. De onderzoekers vinden dat jonge artsen daarom beter voorbereid moeten worden op de praktijk waar zij al snel met de dood te maken zullen krijgen.

Slaets denkt dat veel gespecialiseerde artsen niet goed in staat zijn om op een goede manier met stervenden om te gaan. End-of-life care is niet gericht op genezen, maar op een zo goed mogelijk slot aan het leven en daarvoor zijn andere vaardigheden nodig. Zoals goede gesprekken voeren, aandacht voor spirituele en psychosociale aspecten en zelfreflectie. Maatschappelijk en politiek is er steeds meer aandacht voor de laatste levensfase, en levenseinde zou ook een prominente plek moet krijgen in het medisch onderwijs, vindt de hoogleraar. Alle artsen zouden op zijn minst voor een soepele overgang naar de palliatieve fase moeten kunnen zorgen. Slaets roept dan ook op stervenszorg steviger in te bedden in de geneeskundeopleidingen. “Er is veel ruimte om van elkaar te leren. Maak van end-of-life care een concreet vak, ga er in werkgroepen mee aan de slag. Zorgen voor een goed sterfbed voor je patiënten is uiteindelijk een van de basis facetten van het arts zijn, ongeacht welke specialisatie je kiest. In de laatste levensfase kun je zoveel voor mensen betekenen.” Zo laat hij weten op de website van Leyden Academy.

Geschreven door: Liesbeth

LAAT EEN REACTIE ACHTER