Verjaardag van Anne

0
2024

Gezamenlijk zitten wij rond de tafel. De sfeer is gemoedelijk en de dames keuvelen wat over koetjes en kalfjes. Eén dame, in haar stoel, is een dame van weinig woorden, maar geniet van de sfeer in de huiskamer. Opeens zegt de dame uit het niets: “Mijn dochter is vandaag jarig”. De andere dames kijken haar verbaasd aan en één zegt: “Heb jij een dochter? Wij zien haar hier nooit.” De dame is even stil en zegt dan: “Ja, maar ze is al lang geleden overleden”. De andere dames uiten hun medeleven.

Ik vraag de dame of ik misschien de foto van haar dochter moet halen, zodat ze haar kan laten zien aan de anderen. De dame kijkt mij dankbaar aan en zegt dat ze dit graag wil. Ik haal vanuit haar kamer de foto en geef deze aan de dame. De foto is van een jong meisje van 14 jaar. De dame houdt de foto liefdevol vast en laat de anderen haar mooie meisje zien. De dame vertelt over haar dochter. Ze heeft een glimlach op haar gezicht. Dan komt het verhaal van het overlijden van haar dochter.

Iedereen in de huiskamer is een moment stil. Iedereen denkt even aan zijn eigen geliefden die er niet meer zijn. De dame draait de foto om en geeft er een kus op. “Lieve Anne”, zegt ze. “Gefeliciteerd met jouw verjaardag.” Menig rond de tafel heeft een traantje in zijn of haar ogen. Ikzelf pink er ook eentje weg. De dame draait zich naar mij toe en zegt: “Dank u wel zuster, u heeft Anne op haar verjaardag even in het zonnetje gezet”. Ik zeg de dame dat dit geheel haar eigen verdienste is, omdat zij ons vertelde dat Anne jarig was. De dame zegt: “U heeft de foto gehaald, zodat ik haar kon laten zien aan de anderen. Ik zeg de dame dat wij dan samen Anne even weer aandacht hebben gegeven op haar verjaardag. De dame zegt: “Kom eens hier met je wang”, en ik krijg een zoen van haar.

Bij het tweede kopje koffie deel ik een lekker koekje met de woorden: “Omdat Anne vandaag jarig is”. De dame kijkt mij aan met een glimlach en geniet van het koekje en de koffie.

Geschreven door Desiré

Desiré is Manager Scholing, Opleidingen en Cursussen bij Medical Groep en gaat het hele land door met Ambinex, om met zorgprofessionals voorbehouden handelingen te oefenen én te toetsen! Daarnaast werkt ze nog regelmatig diensten in de zorg bij Medical Groep. Neem ook een kijkje op www.medicalgroep.nl of www.ambinex.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER