Weet jij waar de dichtstbijzijnde AED hangt?

0
3648

Een man heeft een hartstilstand gekregen en reanimatie is nodig. Weet jij de dichtstbijzijnde AED in jouw buurt te vinden? Ruim een derde van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt, zo blijkt uit een peiling van de Hartstichting.

Van de mensen die wel weten waar de dichtstbijzijnde AED hangt, is het nog maar de vraag of die AED toegankelijk is en niet achter een gesloten deur of winkelpand hangt.

De Hartstichting wil in heel Nederland een zogenoemde ‘hartveilige zone’ maken, door een landelijk netwerk te bouwen van burgerhulpverleners en AED’s. Er is al een groot netwerk van burgerhulpverleners, maar te weinig beschikbare AED’s. Om optimale hulp te bieden zijn in Nederland ongeveer 30.000 AED’s nodig die dag en nacht toegankelijk zijn. Op die manier krijgen slachtoffers met een hartstilstand binnen 6 minuten de juiste hulp en worden de overlevingskansen vergroot. Met 30.000 AED’s en 170.000 burgerhulpverleners verspreid over heel Nederland verwacht de stichting elk jaar 2.500 levens te kunnen redden.

De stichting roept Nederlanders op om bestaande AED’s te registeren of er samen met de buurt een aan te schaffen. Veel AED’s zijn niet geregistreerd bij het landelijke oproepsysteem Hartslag.nu en dat bemoeilijkt de hulpverlening door burgerhulpverleners. In Zuid-Holland is slechts de helft van alle AED’s dag en nacht toegankelijk. In Drenthe en Noord-Brabant is het beter geregeld: 79 procent van de AED’s zijn daar altijd toegankelijk.

Via de website van de Hartstichting kan je kijken waar de AED’s in jouw buurt hangen.

Geschreven door Liesbeth

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER