Amen

0
605

Een rustige man, van boven de 90, zegt niet veel en is meestal in zichzelf gekeerd. Soms kijkt dhr. even op wanneer er iets gebeurt wat zijn aandacht trekt. De gehele dag zit dhr. in zijn eigen stoel of schuifelt wat door de huiskamer, op zoek naar …..

Dhr. vindt het fijn om de krant te lezen. Hij bemoeit zich niet zoveel met wat er op de huiskamer gebeurt of wordt gezegd. Iedere dag is er een moment dat dhr. op de voorgrond staat en hij mij telkens doet verbazen.

Wanneer ik de tafel ga dekken voor de warme maaltijd kijkt dhr. op en volgt mij met zijn ogen. Wanneer ik de bewoners uitnodig om aan tafel te komen, zit dhr. als één van de eersten aan tafel. Wanneer iedereen zijn plekje heeft gevonden, vraag ik of dhr. wil voorgaan in het gebed voor diegene die hier behoefte aan hebben.

Dhr. gaat plechtig staan en begint zijn mooie gebed, waarin hij zijn mede huisgenoten niet vergeet. Bij zijn “Amen” kijkt dhr. even de kamer rond om vervolgens te gaan zitten en in stilte zijn maaltijd te nuttigen. Ik dank dhr. voor zijn mooie woorden, maar dhr. hoort mij niet meer. Hij is weer verzonken in zijn eigen wereld. Bijzonder dat dhr. troost biedt met zijn woorden aan zijn mede-huiskamer genoten en elke dag dat ene moment nederig opeist, om van zich te laten horen op de manier die voor dhr. een houvast is geweest en nog steeds is.

Geschreven door Desiré

Desiré is Manager Scholing, Opleidingen en Cursussen bij Medical Groep en gaat het hele land door met Ambinex, om met zorgprofessionals voorbehouden handelingen te oefenen én te toetsen! Daarnaast werkt ze nog regelmatig diensten in de zorg bij Medical Groep. Neem ook een kijkje op www.medicalgroep.nl of www.ambinex.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

94 − 86 =