Blindedarm mogelijk de bron van Parkinson

0
1501

Mensen zonder appendix krijgen minder vaak Parkinson. Volgens Amerikaanse en Zweedse neurologen toont het onderzoek niet alleen aan dat de blindedarm een belangrijke rol speelt bij de ziekte, maar wijst het ook de weg voor een nieuwe behandeling. Dat meldt Trouw.

Mensen waarbij de appendix op jonge leeftijd is verwijderd, krijgen minder vaak de ziekte. De appendix zit rechtsonder in de buik waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. Eerder werd al gedacht dat de darmflora een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte. En dat is geen gekke gedachte, want obstipatie kan soms een voorbode zijn voor de ziekte. Het hersengebied waar de ziekte zich door eiwitophopingen manifesteert is via een zenuwbaan direct verbonden met de darmen. Deze nieuwe informatie geeft het onderzoek een nieuwe impuls.

De onderzoekers analyseerden een databestand dat terugging tot 1964 en bevatte gegevens van 1,7 miljoen Zweden. Mensen die een blindedarmoperatie hadden ondergaan kregen 19 procent minder vaak Parkinson. En als die mensen op het platteland woonden, was dat percentage zelfs 25 procent. Ook bleek dat een blindedarmoperatie Parkinson kan vertragen. Mensen die zo’n operatie hadden ondergaan en toch de ziekte kregen, openbaarde deze ziekte zich ongeveer 3,5 jaar later. De blindedarmoperatie had geen effect op het ontstaan of verloop van de ziekte bij een erfelijke vorm van Parkinson. Volgens de onderzoekers moet er nog minstens één ander mechanisme in werking treden.

Henk Berendse, hoogleraar neurologie en parkinsonspecialist in het Amsterdam UMC, is het daarmee eens. Hoewel hij het een interessante bevinding vindt, wijst het onderzoek uit dat ze nog niet dé oorzaak hebben. Het lijkt hem daarom niet verstandig dat iedereen nu preventief zijn appendix zou laten verwijderen. De studie sluit volgens hem wel aan bij eerdere studies die wijzen op de rol van de darmen. Maar wat die rol precies is, blijft nog onbeantwoord.

Parkinson komt relatief veel voor. In 2016 zijn 49.300 mensen met Parkinson geregistreerd bij de huisarts volgens de Hersenstichting. De ziekte begint meestal bij mensen tussen de 50 en 60 jaar, zo’n 10 procent van de patiënten is jonger dan 40 jaar.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER