Check COPD-patiënten op hartziekten

0
692

Artsen zouden jaarlijks COPD-patiënten moeten checken op hart- en vaatziekten. Dat vindt Frans Rutten. Hij is sinds enkele maanden hoogleraar op de nieuwe leerstoel ‘Hart- en vaatziekten in de eerste lijn’ bij het UMC Utrecht. Rutten heeft vastgesteld dat 20 procent van de onderzochte COPD-patiënten ook hartfalen hadden, zonder dat zij dit wisten.

Rutten was zelf fulltime huisarts toen hij in 2000 bij het UMC Utrecht zijn onderzoek startte naar hartfalen bij COPD-patiënten. COPD wordt met een blaastest vastgesteld, maar de uitslag daarvan kan ook duiden op hart- en vaatziekte. Volgens de onderzoeker kan veel leed worden voorkomen als COPD-patiënten jaarlijks worden onderzocht, ook omdat sommige medicatie het risico op hartfalen kan vergroten. Daarom is het zijn doel om ervoor te zorgen dat COPD-patiënten beter worden onderzocht. Hoewel het inmiddels in de richtlijn staat, is het nog geen vast onderdeel van een protocol. En daarom gebeurt het vaker niet dan wel.

Dezelfde symptomen
COPD en hart- en vaatziekten worden vaak verward omdat ze gedeeltelijk dezelfde symptomen hebben. Kortademigheid ligt in de helft van de gevallen aan het hart en de andere helft aan de longen. Rutten pleit ervoor dat huisartsen hun COPD-patiënten jaarlijks lichamelijk onderzoeken en vragen stellen over hun gesteldheid. Ook zou er jaarlijks een bloedonderzoek moeten worden gedaan om te kijken of dat een stof bevat die wijst op overbelasting van het hart. Op die manier kan een hartinfarct of beginnend hartfalen worden vastgesteld en erger worden voorkomen.

Check ook diabetespatiënten op hartziekten
Voor patiënten met diabetes type 2 patiënten geldt volgens hem hetzelfde. Hoewel het wel bekend is dat diabetes een risicofactor is voor hart- en vaatziekten is het niet gebruikelijk om goed uit te vragen naar klachten die daarop kunnen wijzen. Rutten vindt dat zowel huisartsen als patiënten zich hier meer bewust van moeten zijn om leed en ongeplande ziekenhuisopnames te voorkomen.

Bron: UMC Utrecht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

86 − = 81