Medische implantaten brengen mensenlevens in gevaar

0
659

Medische implantaten, zoals een kunstknie of een pacemaker, worden nauwelijks getest voordat ze de markt op gaan. De controle op implantaten is zo slecht dat levens in gevaar komen. Als patiënt is het onmogelijk te achterhalen of je een implantaat kunt vertrouwen en dat kan leiden tot zwaar letsel of zelfs. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Radar.

Dat betekent dat de controle op de werking van de implantaten vooral na het plaatsen moet plaatsvinden. Nationale toezichthouders hebben elk hun eigen regels en systemen en die blijken vaak niet op elkaar zijn aangesloten.

Onduidelijkheid over meldingsregels inspectie
De medisch specialist is de eerste die aan de bel trekt als er iets mis is met een implantaat. De specialist neemt contact op met de fabrikant, en die neemt weer contact op met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij beschikken over een database met alle meldingen van incidenten van artsen, maar ook van patiënten. Maar in die database mag je niet zomaar kijken, dat mag alleen de inspectie. Maar op verzoek van Trouw en Radar kregen zij toch een beperkt deel van de informatie. Uit hun onderzoek blijkt dat zowel artsen als patiënten nauwelijks melding maken bij de inspectie. Tussen 2013 en 2018 kwam slechts 5,8 procent van de meldingen van artsen, patiënten en anderen. Fabrikanten maken zelf de meeste meldingen (94,2 procent). Uit een enquête van Trouw en Radar blijkt dat er onder artsen veel verwarring is over de meldingsregels. Het ene ziekenhuis stapt wel naar de inspectie en de ander niet. Het onderscheid die de inspectie maakt tussen een incident en calamiteit zorgt voor verwarring, want waar ligt de scheidingslijn tussen incident en calamiteit?

83.000 doden 
De enquête roept ook vragen op als het gaat over de volledigheid. Want zorginstellingen zeggen in 2017 tientallen meldingen te hebben gemaakt over calamiteiten, maar de inspectie zegt geen enkele melding te hebben ontvangen. De registratie van de klachten faalt. En dat zorgt ervoor dat levens in gevaar komen door het gebrekkige toezicht van overheden. Volgens Radar kwamen onderzoekers hulpmiddelen tegen die lekken, apparaten die stroomstootjes geven als het niet nodig is of juist helemaal uitvallen. Ook zijn er implantaten die organen perforeren waardoor patiënten zwaar letsel oplopen of zelfs overlijden. Medische hulpmiddelen die als ‘veilig’ op de markt werden gebracht in de afgelopen tien jaar worden in het onderzoek gekoppeld aan 1,7 miljoen gevallen van letsel en bijna 83.000 doden. Gezondheidsautoriteiten wereldwijd weigeren volledige openbaarheid te geven over hun toezicht.

Maandag 26 november om 20.30 uur op NPO 1 meer over de veiligheid van medische implantaten

Geschreven door Liesbeth

LAAT EEN REACTIE ACHTER

6 + 3 =