Mijn ouders zijn weg

0
766

Wanneer ik door de gang loop van het huis waar ik een dienst werk, hoor ik in de verte: “Zuster, zuster help mij. Alstublieft help mij.” Ik ga op het geluid af en kom in een kamer waar een dame op de stoel zit. Aangezien ik hier nog niet eerder heb gewerkt, kijk ik snel op het naamplaatje wat op de voordeur prijkt. Ik vraag de dame waar ik haar mee kan helpen en neem plaats naast haar op een stoel.

De dame zegt: “Ik kan mijn ouders niet vinden, ze zijn zomaar weggelopen en komen niet meer terug”. De dame kijkt mij aan met angst in haar ogen. Ik pak haar hand vast en zeg: “Ik denk dat ze even boodschappen zijn gaan doen en straks weer terug komen”. De dame kijkt mij aan en vraagt mij of ik dit wel zeker weet. Ik geef als antwoord dat ze even weg zijn en waarschijnlijk straks wel weer komen.

De angst in de ogen van de dame wordt minder nu ik haar hand beet houd. Ik vraag de dame hoe oud ze is. Die vraag blijkt te lastig te zijn, maar wanneer ik vraag wanneer ze geboren is antwoordt de vrouw 16 oktober 1927 en noemt de geboorteplaats erbij. Wij kletsen wat over haar geboorteplaats en ik zeg dan tegen de dame: “U bent dan nu al 91 jaar, wat een mooie leeftijd”.

De dame zegt: “Ben ik dan al zo oud”? Ik bevestig dit en vraag: “Wanneer u nu 91 bent dan zijn uw ouders al over de 115 jaar”. De dame zegt: “Ja, maar dat kan niet zo oud. Dan leven ze niet meer.” Ik knik bevestigend. “Dus ze zijn geen boodschappen doen en ik ben ze niet kwijt zegt de dame.” Weer knik ik bevestigend. De dame zegt: “Och wat dom van mij, dat ik dacht dat ze nog in leven waren”. “Nee hoor”, antwoord ik. “Dat is niet dom en alleen maar fijn dat u nog aan uw ouders denkt.”

Na nog even wat gebabbeld te hebben, zeg ik de dame dat ik nu toch snel weer aan het werk moet. De dame bedankt mij dat ik even bij haar kwam babbelen. “Graag gedaan”, zeg ik. Na ongeveer twee uur hoor ik de dame weer roepen. “Zuster, zuster help mij toch. Ik ben mijn ouders kwijt en kan ze niet vinden.” Een collega loopt nu naar binnen om de dame gerust te stellen.

Geschreven door Desiré

Desiré is Manager Scholing, Opleidingen en Cursussen bij Medical Groep en gaat het hele land door met Ambinex, om met zorgprofessionals voorbehouden handelingen te oefenen én te toetsen! Daarnaast werkt ze nog regelmatig diensten in de zorg bij Medical Groep. Neem ook een kijkje op www.medicalgroep.nl of www.ambinex.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 39 = 42