Minder verdienen na kankerdiagnose

0
391

Minder verdienen dan gezonde werknemers of andere groepen die de diagnose kanker krijgen, dat is wat er gebeurd bij jonge vrouwen die deze diagnose krijgen. Uit onderzoek van Deloitte en Amsterdam UMC blijkt dat dit niet alleen geldt voor deze groep, maar ook voor groepen met een lagere opleiding, uitzendkrachten en horecapersoneel. De opdrachtgever van dit onderzoek was oPuce. Hij richt zich op het vinden van betaald werk voor ex-kankerpatiënten.

De gegevens van 64.000 Nederlanders werden door de onderzoekers bestudeerd. Deze groep werd in 2013 voor het eerst in het ziekenhuis behandeld nadat ze de diagnose kanker hebben gekregen. De groep werd vergeleken met een controlegroep van bijna 257.000 mensen.

Het blijkt dat er geen grote verschillen zijn tussen de twee groepen. Patiënten gaan er in jaarloon ongeveer 1000 euro op achteruit. Dit is over een periode van vijf jaar. Het geld wordt grotendeels wel weer aangevuld door sociale regelingen van de overheid en werkgevers.

Uitzondering

Het blijkt dat jonge vrouwen een uitzondering zijn. De onderzoekers melden dat het verschil in de loonontwikkeling tussen deze mensen en de controlegroep veel groter is dan bij de totale populatie. Ook zien ze dat lager opgeleiden, uitzendkrachten en horecapersoneel op een negatieve manier verschillen van het beeld na een kankerdiagnose.

Voor dit verschil geeft het onderzoek geen verklaring. Deloitte-woordvoerder Maarten Snijders zegt dat dit niet uit de cijfers te zien is. “Eindelijk wordt onderbouwd wat ik regelmatig hoor: enerzijds dat een kankerdiagnose en werken vaak goed samen kan gaan. En anderzijds dat diezelfde diagnose jonge mensen en met name jonge vrouwen vaak harder treft in hun carrière. Ik hoop dat dit het begin is van structureel onderzoek.” Dit meldt directeur Isabelle Lebrocquy van de Opuce Foundation.

Bron: Nationale Zorggids

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

96 − 87 =