Nieuw product om de slaapproblemen van ouderen te ondersteunen

0
886

Zorginnovatiebedrijf Qwiek introduceert een nieuw product om de slaapproblemen van de bewoners in Nederlandse verpleeghuizen te ondersteunen: de Qwiek.snooze. 46% van deze doelgroep lijdt aan slaapproblemen. Slaapproblemen zoals moeilijk inslapen, intensief dromen of ’s nachts wakker worden kunnen toenemen door ouderdom of door een ziekte zoals dementie. De Qwiek.snooze is een muziekkussen dat de verbinding maakt tussen slaap en muziek. Wanneer iemand in bed gaat liggen, wordt deze meegenomen in een persoonlijke muziekbeleving. Volgens Qwiek kunnen ouderen op deze manier ontspannen in slaap vallen.

Ouderen vallen moeilijk in slaap door het gebruik van medicijnen of door onderprikkeling. Hierdoor heeft bijna de helft van alle ouderen in Nederlands last van slaapproblemen. Vaak worden deze slaapproblemen behandeld met vrijheidsbeperkende maatregelen zoals medicatie. Qwiek wil een alternatief aandragen en daarom is de Qwiek.snooze geïntroduceerd. Hiermee kunnen de mensen met slaapproblemen rustig in slaap vallen en de kwaliteit van hun slaap verbeteren.

Hoe werkt de ‘Qwiek.snooze’?

De Qwiek.snooze plaats je onder je eigen hoofdkussen. De muziek wordt afgespeeld wanneer je in bed gaat liggen. Tom Frissen, een van de ontwikkelaars, legt uit dat het product slaappatronen herkent en vertaalt naar een muziekbeleving op maat door middel van de ingebouwde sensoren.

Qwiek heeft de Qwiek.snooze ontwikkeld in samenwerking met muziektherapeute Annemieke Raven-De Vries. Annemieke bedacht al eerder een product om nachtelijke onrust tegen te gaan en het inslapen te bevorderen. De muziekkusseninterventie is door Vilans erkend als ‘theoretisch goed onderbouwde interventie’ in de langdurige zorg. Annemiek verteld dat de Qwiek.snooze een ideaal product is voor de muziekkusseninterventie. De kwaliteit van het geluid, de makkelijke bediening en de mogelijkheid om hem onder je eigen hoofdkussen te leggen zorgt voor een meerwaarde aan de interventie.

Ontwikkeling van de Qwiek.snooze

Omdat slaapproblemen niet alleen voorkomen in verpleeghuizen wordt er in de toekomst ook een variant voor de thuiszorg uitgebracht. Ook wordt de Qwiek.snooze de komende tijd uitgebreid getest en doorontwikkeld binnen de intramurale zorg.

Bron: Nationale Zorggids

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 57 = 63