Pepernoten

0
787

Vandaag besluit ik om op de huiskamer waar ik regelmatig een dienst werk, pepernoten te bakken. We gaan al richting Sinterklaas zijn verjaardag en wil de bewoners meenemen in dit feest. Aan het begin van mijn dienst leg ik de ingrediënten op de tafel en tijdens de koffie vraag ik de bewoners wat ze denken wat ik ga maken. Allerlei lekkernijen passeren de revue maar niemand raadt de pepernoten.

Wanneer ik eindelijk vertel dat ik pepernoten ga maken kijken een paar bewoners mij verbaasd aan. Ja zeg ik, het duurt niet lang meer en Sinterklaas is jarig dus daar horen pepernoten bij. Een heer verteld mij dat Sinterklaas eigenlijk niet uit Spanje komt maar uit Turkije. Tijdens het vermakelijke verhaal van deze heer doe ik de ingrediënten in een schaal en vraag een dame mij deze aan te geven.

Zelfrijzend bakmeel, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, zout, boter etc.

Uiteindelijk maak ik er een bal van en geef 2 dames ieder de helft. Verhalen van vroeger komen weer omhoog over de Sinterklaasfeesten en de gezelligheid. Onder het zingen van: ‘o kom er eens kijken’ worden de pepernoten gedraaid en netjes in een rij op de bakplaat geplaatst door de dames. De dame in de rolstoel krijgt de bakplaat op haar schoot en houdt deze met 2 handen vast. Samen gaan we naar de oven en plaatsen de bakplaat hierin. Ik schenk voor ieder nog een kopje koffie in, de verhalen over Sinterklaas, piet en de zakjes zout komen ter sprake. 1 dame loopt af en toe naar de oven om te kijken hoe het gaat met de pepernoten. De geur van de pepernoten komt langzamerhand uit de oven onze kant op.

Ik geniet samen met de bewoners van de sfeer, zang en geur. Na ongeveer 25 minuten kunnen de pepernoten uit de oven. Onder het roepen van ohhhhh en ahhh en zelfs een applausje van enkele bewoners doe ik de pepernoten op een grote schaal. Wanneer ze voldoende zijn afgekoeld zet ik ze op tafel. Een heer begint te zingen: Dank u Sinterklaasje en wijst naar mij. De bewoners beginnen te smullen van de pepernoten. De dame in de rolstoel kan de pepernoten niet eten wegens verslikkingsgevaar. Ik zie haar kijken. Ik neem een aantal pepernoten van de schaal en doe deze in een klein schaaltje en giet er wat koffie over. Ik maak er een soort papje van en geef dit aan de dame. Ze neemt een hapje en begint te glimlachen. Pepernoten zegt ze en eet genietend haar schaaltje leeg.

Voor nog geen 3 euro genieten de bewoners en ik van de sfeer, verhalen, het zingen en van de pepernoten. Onbetaalbaar.

Wanneer ik s ’avonds thuis op de bank zit schiet mij het verhaal van de man weer in mijn hoofd. Ik Google even op internet en waarachtig de man heeft gelijk. Ook hier staat dat Sinterklaas oorspronkelijk uit Turkije komt. Ik heb een glimlach om mijn mond en mijn echtgenoot vraagt wat mij doet glimlachen. Ik vertel hem het verhaal van die middag en zeg dat door dit soort dagen mijn werk een gouden randje geeft. Ik ga tevreden slapen.

Geschreven door Desiré

Desiré is Manager Scholing, Opleidingen en Cursussen bij Medical Groep en gaat het hele land door met Ambinex, om met zorgprofessionals voorbehouden handelingen te oefenen én te toetsen! Daarnaast werkt ze nog regelmatig diensten in de zorg bij Medical Groep. Neem ook een kijkje op www.medicalgroep.nl of www.ambinex.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

96 − = 89