Scootmobielen moeten veiliger worden

0
375

Om het rijden op een scootmobiel veiliger te maken moet het remsysteem veranderen, de karretjes moeten stabieler worden en de oversteekpaden moeten beter te zien zijn en breder worden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft een onderzoek gestart naar de ongevallen met het karretje. Uit dit onderzoek blijkt dat er veel moet veranderen om doden en ongevallen te voorkomen. Het moet onder andere allemaal veiliger en beter worden.

Het SWOV heeft 35 ongevallen onderzocht. Van de 35 ongevallen hebben 9 een dodelijke afloop. Het aantal verkeersdoden onder bestuurders van een scootmobiel tussen 2010 en 2015 is duidelijk verdubbeld: van 19 naar 41. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2016 en 2017 waren er onder gehandicaptenvoertuigen zoals een scootmobiel 38 en 25 verkeersdoden.

Door een ander remsysteem te kiezen kunnen ongevallen worden voorkomen. Een rem waarbij de hendel ingeknepen moet worden in plaats van de hendel los te laten is een voorbeeld. Fietspaden moeten ook breder worden en trottoirbanden moeten onzichtbaar worden. Tot slot moeten scootmobielen stabieler worden en ze moeten aan de zijkant een airbag krijgen.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 33 = 39