Ster aan de hemel

0
647

Op een avond bracht ik een dame naar bed. De dame was licht dementerend en af en toe wat in de war met de tijd en plaats. We gingen gezamenlijk het appartement van de dame binnen en liepen naar het raam om de gordijnen te sluiten. Voor de dame was dit een belangrijk ritueel voordat ze naar bed ging om de dag af te sluiten.

Ik keek omhoog en zag een fonkelende ster. Ik vroeg de dame of zij de ster ook zag. De dame keek omhoog en kreeg een glimlach rond haar mond. De dame antwoordde mij dat deze ster speciaal voor haar was. “Dat is mijn man”, vertelde de dame. “Hij wenst mij iedere avond nog even goedenacht en kletsen wij nog wat.” Ik keek de dame aan en vroeg haar wat ze dan bespraken. “O, de dagelijkse dingen: over de kinderen, wat we gaan eten en hoe de dag is verlopen.” Ik zei de dame dat dit wel een fijn gevoel moest zijn om nog even met haar man te spreken. De dame beaamde dit en zwaaide naar boven. Ik keek ook nog even en het leek alsof de ster zich nog feller liet zien. Waarschijnlijk was dit mijn verbeelding.

De dame liep naar de badkamer om haar gebit te poetsen en toen ik achter haar aanliep riep ze: “Willem (haar man) kom je nu naar bed? De tv is afgelopen.”

Ik herinnerde de dame aan ons gesprek, net voor het raam en over de ster. De dame keek mij verbaasd aan en zei: “Ja dat weet ik, dat doen wij iedere avond.”

Toen ik de dame vroeg waarom ze haar man riep om te komen slapen, terwijl wij net voor het raam hem een goedenacht hadden gewenst, antwoorde de dame: “Ach, ik heb Willem jaren lang naar bed moeten roepen, anders viel hij in de stoel in slaap. Ik vind het nog zo fijn om dit iedere avond te doen, dan is het net of hij nog bij mij is.”

Ik moest hier even over nadenken, maar kon niet anders dan de dame gelijk geven. Dat vertrouwde en veilige gevoel aanhouden zoals je al jaren deed.

Geschreven door Desiré

Desiré is Manager Scholing, Opleidingen en Cursussen bij Medical Groep en gaat het hele land door met Ambinex, om met zorgprofessionals voorbehouden handelingen te oefenen én te toetsen! Daarnaast werkt ze nog regelmatig diensten in de zorg bij Medical Groep. Neem ook een kijkje op www.medicalgroep.nl of www.ambinex.nl!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 2 = 7