Zomaar opeens

0
1102

‘Vorige week stond ik nog op de tennisbaan en nu lig ik hier’.

Ik sta naast het bed van mevrouw van Erk. Zij is net terug van de operatiekamer. De arts informeert haar over hoe de operatie is verlopen. ‘De ovarium tumor in uw buik is groter dan we hadden verwacht, we hebben hem niet helemaal kunnen verwijderen’, zegt hij bedremmeld. Het is even stil. Een vriendin die gespannen op een kruk bij het bed zit, barst in tranen uit. Ik voel een brok in mijn keel. Mevrouw van Erk blijft bewonderenswaardig kalm.‘ Zijn er nog behandelingen mogelijk, dokter?’ vraagt ze. ‘U kunt chemokuren krijgen om de tumor te verkleinen maar daar hebben we het later in de opname nog over’, zegt de arts en hij verlaat de kamer.

Ik blijf met mevrouw en haar vriendin napraten over het slechte nieuws. ‘ Ik snap het niet, Paula,  ik heb niks aan mijn lijf gemerkt. Mijn buik was wat dikker en ik had buikpijn, maar dat hebben we allemaal in de overgang, toch?’  Ze kijkt me vragend aan. Natuurlijk heeft ze gezien dat we ongeveer even oud zijn.   ‘Daar heb je gelijk in’, zeg ik. ‘ In de overgang verandert er veel aan je lijf. Helaas zijn wij, vrouwen, gewend aan lichamelijke ongemakken, die we daarom nogal eens bagatelliseren’.

‘ Heb je dit vaker gezien?’, vraagt de vriendin. Ik vertel haar over andere patiënten die vlak voor hun operatie nog zo gezond leken. Ze waren net terug van een zorgeloze vakantie of hadden zelfs een marathon gelopen. Nadat ze zich met vage klachten bij de huisarts hadden gemeld, lagen ze binnen een week op de operatietafel.  Verbijsterd kijkt ze mij aan.’ Ik wist niet dat dit kon gebeuren. Er zou meer bekendheid moeten worden gegeven aan deze ziekte. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!’  Ik ben het roerend met haar eens.

De volgende dag bekijk ik mezelf kritisch in de spiegels van de sportschool. Is mijn buik nou wat dikker geworden de laatste tijd? En loop ik al niet een week met buikpijn? Misschien moet ik eens langs de huisarts.

Welnee, het is gewoon de overgang!

Geschreven door: Paula Groenendijk
Senior verpleegkundige LUMC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

12 − 6 =