Zorgen om patiëntveiligheid door personeelstekort

0
746

De meerderheid van de verpleegkundigen ziet dat hun werkgever in actie komt om het personeelstekort en de torenhoge werkdruk aan te pakken. Toch ervaart 38 procent van de verpleegkundigen een gebrek aan actie. En daardoor komt de patiëntveiligheid in het geding: zo geeft bijna 40 procent van de verpleegkundigen aan dat er onbevoegde en onbekwame collega’s worden ingezet. Ook vindt 80 procent van de ondervraagden dat de patiëntveiligheid in gevaar is. Dit blijkt uit een peiling van V&VN onder 2570 leden.

Personeelstekort in de zorg: 91 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft hiermee te maken. Maatregelen die het meest worden genoemd om het tekort op te lossen zijn: meer mensen opleiden (55%), overwerken (44%), extra ondersteunend personeel (41%), patiëntenstops (31%) en het sluiten van bedden (20%). Daarnaast worden zorgmedewerkers beloond met dinerbonnen of eenmalige bonussen als ze nieuwe collega’s aandragen.

Alle zorgorganisaties in actie komen
Sonja Kersten, directeur van V&VN, vindt dat we pas tevreden kunnen zijn als alle organisaties met arbeidsmarktproblemen in actie komen en daarbij écht alle kansen pakken. Want het inzetten van goede maatregelen, zoals het verminderen van administratieve lasten en het afstoten van taken die niets met zorg te maken hebben, zoals schoonmaken, worden te weinig ingezet. Uit de peiling blijkt dat slechts 14 procent van de werkgevers iets heeft gedaan aan het beperken van de administratieve druk en maar 11 procent heeft taken afgestoten die niks met zorg te maken hebben. Tegelijkertijd wordt er juist veel onbevoegd en onbekwaam personeel ingezet.

Verklein uitstroom personeel
Kersten vindt het verkleinen van de uitstroom van verpleegkundigen een blinde vlek. Ze noemt het vergroten van de instroom cruciaal, maar dat mag niet ten koste gaan van het huidige personeel. Want slechts 52 procent van de ondervraagden zegt dat hun werkgever actief beleid voert om hen te behouden. Dan doen ze bijvoorbeeld door het aanbieden van doorgroeimogelijkheden, rekening houden met roostervoorkeuren en meer zeggenschap in het beleid van de zorginstelling. De meerderheid vindt de maatregelen niet effectief. En 90 procent verwacht dat er in de toekomst gelijke of nog grotere tekorten zullen zijn. De minderheid wordt betrokken bij het zoeken naar oplossingen om het personeelstekort op te lossen. Om personeel te behouden heeft Kersten een aantal aandachtspunten: personeel meer betrekken bij het verlagen van de werkdruk, het schrappen van onnodige administratie, een grotere stem geven in het beleid en de manier van werken in de zorginstelling. En ook door het personeel meer te betrekken bij het werven van nieuw personeel en het behouden van het huidige personeel.

Excellente Zorg
Maar liefst 84 procent van de ondervraagden zegt nooit of bijna nooit zeggenschap in hun werk te ervaren. Kersten vindt dat je als verpleegkundige of verpleegster alleen Excellente Zorg kan leveren als je werkt in een omgeving waar de sfeer goed is en waar management en bestuur goed samenwerken en luisteren naar verpleegkundigen en verzorgenden.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER