Advies voor gebruik paracetamol gaat niet door

0
483

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wilde graag een Europees advies voor de gebruiksduur en dosering van paracetamol zodat er op deze manier dezelfde regels zouden gelden in Europa. Omdat dit advies niet haalbaar is gaat het er niet komen. De paracetamol is namelijk niet in alle landen op dezelfde manier te krijgen.

In sommige landen moet de paracetamol voorgeschreven worden via een huisarts of is het alleen bij een apotheek te koop. In Nederland is dit niet zo. In Nederland is de paracetamol bij iedere supermarkt en drogisterij verkrijgbaar in verschillende doseringen. Door dit grote verschil is het niet mogelijk om dit Europees advies te geven.

Het is niet precies duidelijk hoeveel paracetamol er in Nederland per jaar wordt verkocht. Uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kerngetallen blijkt dat we wel weten dat 25 procent van de verkopen bij apotheken om paracetamol gaat. Het is niet duidelijk wat hiervan daadwerkelijk wordt gebruikt. In 2017 werd er in totaal 5,3 miljoen keer een pijnstiller of ontstekingsremmer verstrekt. 10 jaar eerder, in 2017, was dit een miljoen meer.

Ook het gebruik van pijnstiller diclofenac is gedaald in het aantal mensen die het gebruiken. De oorzaak hiervan is dat er nieuwe informatie is gekomen over cardiovasculaire bijwerkingen van diclofenac. Het gebruik is in 10 jaar tijd van 1,4 miljoen naar 1,1 miljoen gebruikers gedaald. Het gebruik van naproxen nam daarentegen toe.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER

22 − = 12