De kerststal

0
770

Tijdens een thuiszorgroute kom ik bij een man in huis. Hij woont alleen met 2 vogeltjes. De man komt niet graag buiten en is veel alleen. Wanneer ik de woonkamer in kom zie ik een karig gemeubileerde woonkamer. Alleen het noodzakelijke staat erin. In de hoek van de kamer staat een tafeltje met daarop een prachtige kerststal. Alles keurig netjes en heel gedetailleerd. De kerststal zo mooi en misstaat in de woonkamer. Ik zeg de man dat hij een prachtige kerststal heeft wat het hele kerstverhaal verteld. De man kijkt mij aan en zijn ogen glinsteren. Zuster zegt de man, deze is heel speciaal en wanneer u even tijd heeft wil ik u het verhaal wel vertellen over de kerststal.

Ik zeg de man dat ik er zeker nieuwsgierig naar ben en er tijd voor maak. Ik ga op de stoel zitten en de man begint te vertellen.

Ik kom uit een groot gezin zegt de man. Mijn ouders hadden 6 dochters toen ons moeder weer een kind in de buik kreeg.

Mijn vader hoopte dat het nu eindelijk een ventje zou worden na 6 meiden. Mijn moeder was in januari uitgeteld. Toen het tegen kerst liep zei mijn moeder tegen pa en de meiden: Ik denk dat de baby eerder komt, dat gevoel heb ik het rommelt teveel in mijn buik. Pa zei: Het wordt vast een kerstkind en een ventje. Op 24 december werd mijn ma erg onrustig en ze is in de avond begonnen met de weeën. Ik ben op 25 december om 10.15 geboren. Mijn vader was zo trots als een Pauw. Eindelijk na 6 meiden een ventje genaamd Jan Jozef. De moeder van mijn pa kwam langs om haar kleinzoon te bewonderen. Als cadeau bracht zij een kribbe mee met het kindje Jezus erin. Oma vond mij een echt kerstkind vandaar dit cadeau. Zo is de traditie ontstaan en mijn pa kocht ieder jaar een gedeelte van de kerststal en later heb ik het overgenomen. Toen mijn ouders beide waren overleden heb ik de kerststal mee genomen. Ieder jaar komt het weer uit de doos en stal ik het uit. Herinneringen aan vroeger. Opa, oma, ouders en zusters.

Iedereen is ondertussen overleden. Zo heb ik ze toch een beetje bij me. De man valt stil. Ik zeg de man dat het een prachtig verhaal is en een hele mooie kerststal. Een verhaal vol nostalgie en mooie herinneringen.

Zuster zegt de man, geniet van alle familie en vrienden om u heen. Voordat u het weet zijn ze overleden. Ik dank de man voor zijn prachtige verhaal en de echte kerstgedachten. Die avond wanneer ik in de auto naar huis rij denk ik nogmaals aan dat mooie verhaal. Kerst is inderdaad samenzijn met familie of vrienden. Genieten van elkaar nu je elkaar nog hebt.

Geschreven door Desiré

LAAT EEN REACTIE ACHTER