Een op de vijf mantelzorgers zit krap bij kas

0
376

Ruim driekwart van de mantelzorgers maakt kosten om voor een ander te zorgen. En bijna 20 procent van de mantelzorgers heeft het financieel (zeer) krap. Dat blijkt uit onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl.

Hoewel de overheid graag ziet dat we meer voor elkaar zorgen, vinden belangenorganisaties dat er meer aandacht moet zijn voor het kostenplaatje van mantelzorgers. Bij bijna 1 op de 3 mantelzorgers lopen de kosten op tot meer dan 100 euro per maand. Mantelzorgers die financieel vaak te kort komen geven hun kwaliteit van leven gemiddeld een 5,1.

Een groot deel van de mantelzorgers zorgen vaak voor langere tijd voor één of meerdere personen. Vaak heeft mantelzorg ook invloed op de loopbaan van de mantelzorgers. Ze gaan noodgedwongen minder werken of zeggen hun baan op. Door het bieden van mantelzorg kunnen kosten zich opstapelen en ook Patiëntenfederatie Nederland maakt zich hier zorgen over. Volgens Mezzo is het misschien wel de meest gestelde vraag aan de Mezzo Mantelzorglijn: ‘Bestaat er een reiskostenvergoeding nu ik drie keer in de week naar mijn moeder rijd om haar te verzorgen?’ Het antwoord luidt helaas ‘nee’.

Ondersteuning van cliënten
Opmerkelijk is dat 60 procent van de respondenten die hun zelfstandige zorg en ondersteuning regelen met een persoonsgebonden budget (PGB) aangeeft dat het zorgkantoor of de gemeente hen niet actief heeft geïnformeerd over de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning. Terwijl mensen die zorg nodig hebben, hier recht op hebben.

Ouderen en internet
Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen van 65 jaar en ouder volop gebruik maken van internet om zorgzaken te regelen. De meerderheid, zo’n 61 procent, vindt digitale zorg prima zolang er ook nog voldoende andere keuzemogelijkheden blijven om het op een andere manier te regelen. Een kwart vindt het regelen van zorgzaken via een digitale omgeving onpersoonlijk en mist persoonlijk contact. Bijna 40 procent van de 65-plussers vraagt online een herhaalrecept aan.

Ongeveer 55.000 deelnemers met een chronische ziekte of beperking, ouderen en mantelzorgers in Nederland doen mee aan Mijnkwaliteitvanleven.nl. Het is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met Mezzo, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, KBO-PCOB, NOOM en Ieder(in).

Geschreven door: Liesbeth

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

96 − = 93