Emesto liep stage in Gambia: “Het verruimt je blik”

0
343

Wie stage wil lopen in het ziekenhuis, vist vaak achter het net. Ziekenhuisstages zijn schaars. Daarom gaan studenten vaak de grens over. Want in Spanje, Portugal of Duitsland kunnen ze wel die felbegeerde ziekenhuisstageplek vinden. In deel 2 van de serie over het tekort aan stageplekken, vertelt Emesto Hompe over zijn buitenlandstage in Gambia. “Het verruimt je blik.”

In 2015 heeft hij een half jaar stage gelopen in Gambia, West-Afrika, bij een health centre. “Zo’n health centre heeft als functie dat mensen opgenomen worden. Er is een tandarts aanwezig, er is een consultatiebureau. Door een Nederlandse organisatie is het gerenoveerd en het is de bedoeling dat de Gamianen het zelf gaan leiden”, vertelt Emesto. “Daarnaast hebben ze gezegd dat er te veel kinderen overlijden aan malaria. Daarom zijn er doktersposten opgezet, kleine medische posten waar het team heen gaat. In het lab kan bepaald worden of ze malaria hebben of een luchtweginfectie.”

Hij kijkt positief terug op zijn stage. “Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad. De stage was super interessant.” Toch ging zijn eerste voorkeur niet uit naar een stage in het buitenland. “Ik doe de opleiding via de NCOI, het probleem is dat je zelf de stageplekken moet vinden. Er is wel veel plek in de psychiatrie en in de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Ik heb elk ziekenhuis in de buurt wel aangeschreven. Veel ziekenhuizen werken samen met hogescholen, dan hebben ze een aantal plekken die ze beschikbaar hebben.” In Den Haag, waar hij woont, is er een stagebureau dat stages regelt voor studenten. Maar omdat hij bij NCOI studeert, valt hij buiten die regeling. “Een ziekenhuisstage vinden is gewoon problematisch.” Maar nu het avontuur achter de rug is, zegt hij: “Ik kan het iedereen aanbevelen. Je gaat terug naar de basis. De middelen die je hebt, zijn hier veel minder. Ik heb dan ook keuzes moeten maken. Als er een heel gezin komt met malaria, kunnen ze de medicijnen en de behandeling niet betalen. Je kiest er dan bijvoorbeeld voor om geen labonderzoek te doen. Dan moet je op je klinische blik varen. Malaria kun je ondervangen door de temperatuur op te nemen en goed uit te vragen. Dan ga je met de artsen in overleg. In Nederland zien we het een weekje aan, maar daar gaan ze direct naar het health centre. Als je ze geen medicatie geeft voor bijvoorbeeld een eenvoudige luchtinfectie, gaan ze het buiten de zorg zoeken.”

Behalve dat het een heel leerzame stage was, heeft hij er zijn huidige vriendin leren kennen. “Dat had ik niet verwacht, ik ging er met een relatie heen. Toen ben ik gaan werken, leven, eten etc. met die mensen. Al heb ik mijn opleiding nog niet afgerond, ik wil teruggaan in januari om haar op te zoeken. Rond haar verjaardag kom ik altijd wel even langs om haar te verrassen.”

Hij kan het iedereen adviseren om in het buitenland een stage te doen. “Het verruimt je blik. In Nederland gaan we vaak te lang door met mensen behandelen en in leven houden. Daar zeggen ze: omdat Allah, God, het wil, is het zo gegaan. Ze zijn heel dankbaar. Ik heb er zoveel bijzondere dingen meegemaakt. Zo was een vrouw overleden. De vraag van de burgemeester was of wij die even met de ambulance wilden ophalen. Dat zou in Nederland nooit voorkomen. Maar je moet er niet heen gaan als stagiaire met de houding dat je het wel even beter weet. Je westerse mentaliteit moet je thuislaten.”

Hoe moeilijk het kan zijn voor studenten om een stageplek te vinden, weet Riet van Gessel, coördinator internalisering aan het Summa college (ROC). Op de opleidingen verpleegkundige en verzorgende is het het stageplein dat de stages organiseert. “Tot nu toe is het altijd gelukt om iedereen een stageplek te geven, maar niet altijd wat zij willen. We hebben ook de mogelijkheid om binnen de school een stage plek te doen, door activiteiten te organiseren voor dementerenden.” Maar een tekort aan stageplekken in het ziekenhuis is niet zozeer de reden dat studenten uitwijken naar het buitenland en hun heil elders zoeken, benadrukt ze. “Ze moeten vooral gemotiveerd zijn voor het buitenland. Je kunt niemand ertoe dwingen. Onze studenten gaan tien weken naar het buitenland. Veel instellingen vinden tien weken te kort, omdat je ook zit met de taal en de gewenning. Dat is soms jammer, maar elke instelling heeft zo zijn eigen voorwaarden. Soms moeten ze bijvoorbeeld twee weken eerder komen voor een taalcursus.” Stages in het buitenland worden volgens haar steeds populairder. Elk jaar gaan er zo’n dertig tot veertig studenten het avontuur beproeven buiten onze landsgrenzen. “Veel opleidingen bieden internationalisering aan in de verplichte keuzeruimte. Ze gaan naar Spanje, Malta, Duitsland, Scandinavië of Estland, Kenia, Ghana of Suriname, omdat ze daar het taalprobleem niet hebben. De voordelen zijn een stuk persoonlijke ontwikkeling. Je bent ver van huis, je moet veel zelf regelen, je moet flexibel zijn. Dat zijn basiscompetenties voor de zorg, daarvoor is zo’n stage geschikt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 2 = 1