Lastige relatie tussen social media en depressie

0
418

Social media als Facebook en Twitter zijn de laatste 10 jaar ontwikkeld tot een belangrijk deel van het dagelijks leven. Over hun invloed op de geestelijke gezondheid en het welzijn is veel discussie. UvA meldt dat er een nieuw onderzoek is uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam. Dit onderzoek laat een verbinding zien tussen passief gebruik van social media en symptomen van depressie zoals vermoeidheid en eenzaamheid.

Met passief gebruik van social media wordt bedoelt dat er doelloos door overzichten op social media wordt gescrold, dat er updates worden gelezen en foto’s worden bekeken. Dit wordt ook wel passiva social media use (PSMU) genoemd. Het lijkt onschuldig maar dat is het niet. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat het kan lijden tot een daling van het effectief welzijn, de tevredenheid over het leven en het gevoel dat je ergens bij hoort.

Het onderzoeksteam keek in de nieuwe studie van 125 studenten naar het welzijn en het passieve gebruik op social media. De studenten moesten veertien dagen lang zeven keer per dag rapporten over hun PSMU, symptomen van depressie, stress en eenzaamheid bijhouden. Dit deden ze aan de hand van een vragenlijst. De deelnemers kregen op vaste tijden een melding via een app op hun telefoon.

Uit de resultaten blijkt dat PSMU niet voorspellend is voor symptomen van depressie. Toch komt er wel een zichtbare verbinding naar voren tussen negatieve gevoelens en verhoogd gebruik van social media. Gevoelens van vermoeidheid en eenzaamheid lijken voorspellend te zijn voor PSMU. Hoofdredacteur George Aalbers zegt dat dit erop wijst dat sommige symptomen van depressie er misschien voor zorgen dat mensen door overzichten op social media gaan scrollen. Ook valt het gebruik van social media samen met interesseverlies, vermoeidheid, concentratieproblemen en eenzaamheid. Ze weten niet of dit komt door PSMU of andersom. Dit moet eerstvolgend onderzoek aantonen.

De verbinding tussen psychologisch welzijn en social media is ingewikkeld. Er kan niet klakkeloos gezegd worden dat mensen depressief worden van social media.

Bron: Nationale Zorggids 

LAAT EEN REACTIE ACHTER