Risico op erfelijke darmkanker te voorspellen

0
483

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de University of Utah (VS) hebben een test ontwikkeld die het risico op een erfelijke vorm van darmkanker kan voorspellen. Mensen met het Lynch-syndroom hebben een verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker, vooral darmkanker baarmoederkanker. Bij ongeveer vijf procent van alle darmkankerpatiënten wordt de ziekte veroorzaakt door het Lynch-syndroom, dat meldt het LUMC.

Mensen met het Lynch-syndroom hebben een aangeboren afwijking in de genen. Vaak worden zij regelmatig onderzocht op kanker, waardoor zij een normale levensverwachting hebben. Bij een darmkankerpatiënt wordt vaak een subtiele gen-verandering gevonden waarvan niet duidelijk is of die Lynch-syndroom veroorzaakt of onschuldig is. Dan kan de diagnose niet worden gesteld en is en kan zorg op maat niet worden toegepast. Nu hebben onderzoekers een snelle en betrouwbare test ontwikkeld om te bepalen of zo’n subtiele genetische verandering wel of geen Lunch-syndroom veroorzaakt.

Nu kan per individu en per familie de risico’s in beeld worden gebracht en zorg op maat worden toegepast. Zo krijgen patiënten en hun families meer duidelijkheid en hoeven zij minder vaak preventief een onderzoek te ondergaan. Eén op de twintig darmkankerpatiënten heeft een erfelijke vorm van darmkanker en daarom is vroege opsporing van groot belang. Volgens onderzoekers betekent het onderzoek een doorbraak in de diagnose van erfelijke vormen van kanker.

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER