Steeds meer ouderen wonen alleen

0
381

De komende jaren wonen steeds meer mensen alleen, voor een groot deel zijn dit ouderen. Op dit moment telt Nederland 7,9 miljoen huishoudens. Het CBS verwacht dat het aantal huishoudens in 2030 zal groeien naar 8,5 miljoen huishoudens.

De groei van het aantal huishoudens heeft vooral te maken vergrijzing. Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer mensen van middelbare leeftijd wonen alleen. Dit komt door het overlijden van hun partner, maar ook steeds vaker door scheiding.

Het aantal ouderen dat alleen woont is vaker vrouw dan man. Dat komt omdat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen en ze vaak jonger zijn dan hun partner. Dit blijft ook in de toekomst zo. Het CBS verwacht dat in 2030 65 procent van de oudere vrouwen alleen woont, nu is dat nog 69 procent. In 2030 zullen er 3,5 miljoen mensen alleen wonen.

Nederland is niet een land van eenlingen: de meeste mensen wonen samen met hun partner, kinderen of ouders. Ruim 80 procent maakt deel uit van een meerpersoonshuishouden en 18 procent is alleenstaand. In 2030 zal naar verwachting 19 procent van de inwoners van Nederland alleen wonen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER