Veel onnodige medische interventies bij terminale patiënten

0
1359

Veel patiënten in Nederland krijgen in hun laatste levensfase medicijnen die geen zin meer hebben en ondergaan handelingen die gericht zijn op genezing, terwijl dat niet meer mogelijk is. Dat blijkt uit een proefschrift van arts-onderzoeker Eric Geijteman. Volgens Geijteman hebben artsen moeite om in de laatste levensfase te stoppen met behandelen, terwijl dat voor de patiënt wel beter zou zijn, schrijft de Volkskrant.

Gemiddeld slikten zij in de laatste 24 uur voor hun overlijden nog zes medicijnen. En een kwart van hen slikte ook nog preventieve middelen zoals cholesterolverlagers, terwijl die pas jaren later effect hebben. De arts-onderzoeker onderzocht 179 dossiers van patiënten die overleden in ziekenhuizen, hospices en thuis.

Optimale zorg door verminderen medisch handelen
Volgens de arts-onderzoeker moet je stoppen met elk middel en elke handeling die geen effect meer hebben. Het verminderen van medisch handelen kan juist leiden tot optimale zorg. Want als een medicijn niet meer relevant is, blijft alleen het risico van de bijwerkingen over. En dat geldt zeker in de laatste levensfase wanneer de organen nog heftiger op medicatie kunnen reageren. Artsen zijn gericht op handelen en genezing en kunnen daarom het gevoel hebben een patiënt op te geven als zij stoppen met medicatie volgens Geijteman.

Te lang doorbehandeld
Diana Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, zegt in de Volkskant dat in het ziekenhuis nog altijd een te hoog percentage sterft. Volgens haar komt dat mede doordat er te lang wordt doorbehandeld. Een tijdig gesprek over de wensen van de patiënt in de laatste levensfase kan dat voorkomen denkt Veldman.

Aanpassen studie geneeskunde
René Héman, voorzitten van artsenorganisatie KNMG, vindt dat er vanaf 2020 meer aandacht moet komen voor communicatie met de patiënt, zodat de arts ook als coach kan optreden in emotioneel zware tijden. Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en medische ethiek aan het Amsterdam UMC, juicht het aanpassen van de studie geneeskunde toe. Hij vindt ook dat het curriculum niet goed aansluit op de zorgvragen van de huidige patiënt en ontbreekt de aandacht voor palliatieve zorg.

Geijteman pleit voor meer onderzoek naar het effect van staken van medicatie, waarvan kan worden vermoed dat die niet meer nodig is.

 

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER