Ziekenhuisstages schaars: studenten wijken uit naar het buitenland (1)

0
658

Als je als student verpleegkunde of Verzorgende IG stage wilt lopen in het ziekenhuis, is de kans groot dat je achter het net vist. Ziekenhuisstages zijn nog altijd schaars. In de ouderenzorg zijn stagiaires juist zeer welkom. In deze tweedelige serie vertellen aspirant-verpleegkundigen hoe het is om in het buitenland stage te lopen, soms tegen wil en dank.

Esmé de Koter loopt stage in Spanje, omdat ze geen ziekenhuisstage kon vinden in Nederland. “Je hebt een klas van dertig mensen in het tweede leerjaar. Er mochten er maar twee van de zestig naar het ziekenhuis en dit jaar zes.” Maar het is altijd al een droom van haar geweest, vertelt ze. “Natuurlijk is het altijd al een wens geweest, anders neem je niet zo’n grote stap, maar het is ook zo dat ik in Nederland weer een ouderenzorgstage zou krijgen, terwijl ik ook wel andere dingen van de zorg wilde zien.” Ze doet niveau 4 van de opleiding Verpleegkunde en zit nu in het derde leerjaar. Hiervoor heeft ze niveau 3 gedaan. “Nu loop ik eindelijk in het ziekenhuis stage. Het is één van de dingen die ik mezelf eerder zag doen dan een ouderenzorgstage.” Is de taal geen barrière? “Ik spreek op zich redelijk Spaans. Ik heb privélessen gehad van een vriendin van mijn moeder. Ik zit wel in een regio waar ze een ander soort Spaans spreken dan het normale Spaans. Dat is lastig, maar op zich gaat het goed.” En werken in het ziekenhuis zelf? “Ik leer zo veel. Je mag zoveel meer doen dan in Nederland. Je hebt niet de verschillende afdelingen: iedereen ligt op dezelfde afdeling met andere ziektebeelden. Daardoor kun je beter beslissen wat je later zou willen doen.” De opleiding duurt vier jaar. Esmée zou graag HBO willen doen en zich daarna willen specialiseren in neonatologie. “Dat trekt mij heel erg aan. Je leert veel van de stage. Het is vooral mooi om te zien welke soorten zorg je kunt geven als verpleegkundige.”

Kim Baan loopt stage in een ziekenhuis bij onze oosterburen, voor tien maanden, drie dagen per week. Ze is in september begonnen. “Ik zit in het derde leerjaar van de MBO opleiding Verpleegkunde en toen moesten we eind juli stage gaan lopen. Ik was geplaatst in een ziekenhuis in Almelo, op de afdeling vaatchirurgie. Maar de allerlaatste schooldag kreeg ik een mailtje, dat ik een stageplek had in Norwhorn. Ik was helemaal verbaasd. Het is drie kwartier rijden met de auto, ik had geen rijbewijs en geen vervoer erheen. Bovendien kon ik geen Duits.” Ze moest snel zoeken naar een oplossing. Toen bleek dat het ziekenhuis ook beschikt over artsenhuizen, waar ze gratis kan verblijven van zondag tot en met woensdag, als ze weer richting Nederland vertrekt. En het leren van het Duits gaat vlotter dan gedacht. “Tijdens de stage leer je wel heel veel, maar het is echt een uitdaging om zonder enige Duits ervaring in een Duits ziekenhuis stage te lopen.” Ze loopt stage op de afdeling palliatieve oncologie, waar mensen liggen met terminale kanker, die komen te overlijden in het ziekenhuis. Het gebrek aan kennis van de Duitse taal is hierbij wel een nadeel. “Ik kan ze niet de begeleiding geven die ze nodig hebben, omdat ik geen gesprekken met ze kan aangaan.” Ook denkt ze dat ze minder leert dan in een Nederlands ziekenhuis. “Ik versta misschien maar de helft van het antwoord. Maar qua ziekenhuis gebeuren leer ik wel veel. Ik heb alleen stage gelopen in de ouderenzorg. Je leert de dagindeling in een ziekenhuis en hoe de artsenvisite gaat. Maar wat anatomie betreft, leer ik niet zo veel.” Ze vindt het wel lastig als er gesprekken gevoerd worden in het Duits. Gezellig meepraten met collega’s is er niet bij. “Over het ziekenhuisgedeelte kan ik meepraten, over vrije tijd niet.” Ze realiseert zich ook wel weer dat ze geluk heeft, nu ze toch een ziekenhuisstage te pakken heeft. “In Nederland waren er maar vijf, zes stageplekken voor tweehonderd leerlingen. Ik vond het raar dat mijn stage op het laatste moment is afgezegd. Ik was wel blij dat ik in het ziekenhuis terecht kwam, maar in Duitsland…. Tot nu toe heb ik steeds geen zin om erheen te gaan. Maar als het woensdag is, vind ik het jammer om naar huis te gaan.”

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 61 = 65