Aantal beschikbare mantelzorgers voor ouderen neemt af

0
507

De meeste mantelzorgers in Nederland zijn tussen de 50 en 75 jaar oud en de grootste groep is 75 jaar of ouder. De druk op de mantelzorg neemt de komende 10 jaar toe. In 2015 waren er gemiddeld nog vier potentiële mantelzorgers per 75-plusser beschikbaar en in 2040 zijn dit naar verwachting ongeveer twee potentiële mantelzorgers per 75-plusser. Dit is dus de helft van 2015. Dit meldt Planbureau voor de leefomgeving en trouw.

Vier op de vijf kinderen die voor hun (schoon)ouders zorgen, wonen binnen dertig minuten reizen van hun ouders. Geografische nabijheid speelt dus een grote rol bij het verlenen van mantelzorg. Niet alle kinderen zijn in staat voor mantelzorg. Dit komt bijvoorbeeld door een slechte band met de ouders, een druk leven of vanwege de grote reisafstand.

Omdat er in Flevoland nog veel jonge ouderen wonen, zijn daar op dit moment veel potentiële mantelzorgers. Ook de grootstedelijke regio’s als Groot-Amsterdam, Utrecht, Arnhem-Nijmegen, Groningen en de Kop van Noord-Holland is relatief veel mantelzorgpotentieel. Daarentegen zullen er later in Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Groningen en Zuid-Limburg veel jongeren vertrekken, waardoor er weer meer mantelzorgers overblijven. Daar hebben ouderen maar één mogelijke mantelzorger tot hun beschikking.

MantelzorgNL zegt dat mantelzorgers vaker dan eerst aan dat ze voor meer mensen tegelijkertijd zorgen. Soms voor twee of drie. Ze zeggen steeds vaker, als het zo moet, hoeft het van mij niet meer. Ook vragen ze zich regelmatig af of ze tegen sommige taken ‘nee’ kunnen zeggen. Sommige mantelzorgers hebben nu al een verhoogd risico op een burn-out, laat staan hoe dat over twintig jaar is.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER