Burn-out vooral bij vaste werknemers

0
1469

Werknemers moeten steeds meer doen en hebben daar steeds minder over te zeggen, volgens TNO vertaalt zicht dat in een stijging van de burn-outklachten bij werknemers. Opvallend is dat oproep- en invalkrachten en werknemers met tijdelijke contracten veel minder burn-outklachten dan werknemers met een vast contract of uitzendkrachten. Dat blijkt uit de Arbobalans van TNO.

Sectoren waar een stijging is te zien van het aantal burn-outklachten is het hoogst in de horeca, gevolgd door onderwijs en de gezondheidszorg.

Hoge taakeisen minder zeggenschap

De fysieke belasting (kracht zetten, herhaalde bewegingen) en de omgevingsbelasting (lawaai, gevaar en gevaarlijke stoffen) is de afgelopen tien jaar nagenoeg gelijk gebleven. Maar dat geldt niet voor de psychosociale arbeidsbelasting. Volgens het onderzoek is er een toename van hoge taakeisen (snel werken of heel veel werk moeten doen) van 35 procent (2007) naar 40 procent (2017). En tegelijkertijd ervaren werknemers minder zeggenschap. En deze combinatie is zorgelijk volgens TNO-onderzoeker Wendela Hooftman. Ongeveer een kwart van het aantal verzuimdagen houdt verband met psychische klachten, burn-out of overspannenheid.

Uitzendkrachten vaker burn-outklachten

Volgens Hooftman is het niet altijd terug te zien in de gezondheid, want tijdelijke, oproep- en invalkrachten hebben vaker een goede gezondheid en hebben minder vaak burn-outklachten (14%) dan vaste arbeidskrachten (17%). Bij uitzendkrachten ligt dan anders, zij hebben minder vaak een goede gezondheid en vaker burn-outklachten (21%) dan vaste krachten. Werkgerelateerde verzuim, arbeidsongeschiktheid en zorgkosten bedragen bijna 9 miljard euro per jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 3 = 1