Door grote studies te combineren zijn er nieuwe genen gevonden voor depressie

0
421

In een internationaal onderzoek zijn nieuwe genen gevonden die samenhangen met depressie. Dit onderzoek is geleid door wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). UMCG meldt dat dit onderzoek past in een recente serie van internationale studies. Deze studies laten zien dat het mogelijk is om de genetische achtergrond van psychiatrische ziekten en problemen te achterhalen.

Er worden onlangs genetische markers voor depressie gevonden. Vooral de steeds omvangrijker wordende studies met genetische informatie en informatie over depressie hebben voor dit succes gezorgd. Voor dit onderzoek was er een periode van ruim tien jaar waarin onderzoekers wel het menselijk genoom konden peilen maar geen link met depressie konden vinden.

De onderzoekers van het UMCG richtten zich ook op hele grote studies, maar hadden een andere benadering. Voor het vinden van genen gebruikten zij de gepubliceerde gegevens van andere onderzoekers. Zij richtten zich op het combineren van studies over depressie met twee verschillende psychiatrische aandoeningen: bipolaire stoornis en schizofrenie. Deze aandoeningen hebben een gedeelde genetische achtergrond met depressie. Om nieuwe genetische markers voor depressie te vinden gebruikten de UMCG-onderzoekers het erfelijke raakvlak met schizofrenie en bipolaire stoornis.

Deze aanpak leverde in totaal twintig nieuwe genetische markers op. Ook keken de onderzoekers in een onafhankelijke steekproef onder deelnemers van de UK Biobank met en zonder depressie. Dit deden ze om te zien in hoeverre de nieuwe bevinding van de twintig markers ook daar werden teruggevonden. Acht waren helemaal nieuw en vijf waren al in de wetenschappelijke literatuur gelinkt aan depressie.

Het aantal nieuwe markers is een klein aantal, maar draagt bij in het totaalplaatje. Het valt op dat het combineren van resultaten van reeds bestaand onderzoek voor nieuwe bevindingen kan zorgen.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER

9 + 1 =