Eén op de drie verpleegkundigen slachtoffer seksuele intimidatie

0
2391

Verpleegkundigen zijn van alle beroepen het vaakst slachtoffer van ‘ongewenste seksuele aandacht’ door patiënten of andere externen. Zo geeft 32 procent van de verpleegkundigen, 27 procent van de verzorgenden en bijna 24 procent van gespecialiseerd verpleegkundigen wel eens slachtoffer te zijn geweest. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Mensen met een zorg- of welzijnsberoep hebben in 2017 het meest te maken gehad met ongewenst gedrag op het werk door klanten of patiënten. Ruim de helft heeft dat een keer of vaker last gehad van ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

Intimidatie is de meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk, 1 op de 5 werknemers ervaart intimidatie op het werk. Ongeveer 6 procent is slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht, geweld of pesten. Intimidatie komt het meest voor als het gaat om ongewenst gedrag, maar er bestaan wel grote verschillen in de mate waarin het door de werknemers wordt ervaren.

Zo hebben vooral maatschappelijk werkers (54 procent) te maken met intimidatie door klanten of patiënten, gevolgd door gespecialiseerd verpleegkundigen (51 procent) en artsen (50 procent).

Lichamelijk geweld komt het meest voor bij werknemers van politie en brandweer (47 procent), gevolgd door verpleegkundigen (38 procent) en sociaal werkers en groeps- en woonbegeleiders (33 procent).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 8 = 2