Hoge kosten voor mantelzorgers: “Veel mantelzorgers moeten het zelf ophoesten”

0
390

Het merendeel van de mantelzorgers, 78 procent, maakt kosten om voor de ander te zorgen. Bij een op de drie loopt dit op tot meer dan honderd euro per maand. Waaruit bestaan die kosten? En heb je als mantelzorger ook recht op vergoedingen?

We vragen het Ytje Hiemstra van Mezzo, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Daarnaast spreken we met Bianca Groen, die mantelzorger is voor haar dochter.

Met welke kosten hebben mantelzorgers zoal te maken?

“Dat kan zeer divers zijn, maar reiskosten zijn wel de kosten waar mantelzorgers het meest mee te maken hebben. Ouders en kinderen wonen vaak niet meer bij elkaar in de buurt. Als iemand naar het ziekenhuis of naar de arts moet, kan het zijn dat je diegene moet vervoeren naar zijn of haar afspraak toe. Dat is een kostenpost die de meeste mantelzorgers treft. Verder kun je denken aan telefoonkosten en kosten die door de ziekte nodig zijn, zoals medicijnkosten of aanpassingen van de woning. Bij 1 op de 3 is het meer dan honderd euro per maand.”

Tot hoe hoog kunnen de kosten oplopen?

“Het kan behoorlijk fors zijn. Sommige mensen zijn meer dan zevenhonderd euro per maand kwijt. Als je samenwoont met iemand, kan het flink gaan oplopen. Naast kosten, zijn er veel mantelzorgers die minder gaan werken vanwege de zorg voor een ander. Geen kostenpost, maar wel een inkomstenderving.”

Kunnen mantelzorgers een vergoeding krijgen om de kosten te compenseren?

Dat is iets wat veel mantelzorgers zich afvragen. Maar er is eigenlijk heel weinig mogelijk. Veel mantelzorgers moeten het zelf ophoesten. Als degene voor wie je zorgt best wel wat geld heeft, kun je bespreekbaar maken of je een tegemoetkoming kunt krijgen. Maar als de zorgvrager zelf amper rond kan komen, is dat geen optie. Er zit schroom bij mensen om het te vragen, dat voelt niet goed.

Als het gaat om reiskosten, dan kan het zijn dat je een parkeervergunning kunt krijgen bij je gemeente. Je kunt ook een ov-begeleiderskaart krijgen als je iemand met een handicap begeleidt in het openbaar vervoer. Bij sommige gemeenten is er ook een reiskostenvergoeding mogelijk voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Als je gebruik maakt van Valys, mag er een gratis begeleider mee. Reiskosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting als je samenwoont met iemand voor wie je zorgt en die voor lange tijd is opgenomen in een instelling.”

Kwaliteit van leven

Mantelzorgers die aangeven vaak geld te kort te komen, geven hun kwaliteit van leven gemiddeld een 5,1. Dat blijkt uit onderzoek van mijnkwaliteitvanleven.nl. De overheid ziet graag dat we meer voor elkaar gaan zorgen, maar mantelzorg heeft een prijs, stellen de onderzoekers. Patiëntenfederatie Nederland maakt zich zorgen om de stapeling van zorgkosten en schreef vorige maand een brief aan de Tweede Kamer. Stapeling van kosten is niet alleen iets wat chronisch zieke mensen treft, maar ook mantelzorgers, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Wmo

Ytje Hiemstra: “Na lobby van onder meer Mezzo wordt nu het abonnementstarief van 17,50 voor maatwerkvoorzieningen in de Wmo geïntroduceerd, juist ter voorkoming van de stapeling van zorgkosten. Dit geldt voor voorzieningen met eigen bijdragen. De grootste kostenpost voor mantelzorgers, reiskosten dus, valt echter geheel voor rekening van de mantelzorger. De brief van de patiëntenfederatie richt zich uitsluitend op de kosten van de zorgvrager.”

Mantelzorger

Ingrid Groen heeft een dochter van dertien met ADHD, autisme, een ontwikkelingsachterstand en Gilles de la Tourette. “Ze gaat deels naar school en deels naar de dagbesteding. We hebben regelmatige zorggesprekken en rijden drie keer per week naar de dagbesteding. Dat hebben we drie jaar lang op die manier gedaan. Twee jaar geleden reed ik zelfs zes keer in de week om haar naar school en therapie te brengen.” Het op en neer rijden, heeft haar veel tijd en geld gekost. “Je maakt extra kilometers. Voor de dagbesteding rijd ik tachtig kilometer op een dag, plus de tijd die je eraan kwijt bent en die ik niet in mijn eigen bedrijf kan steken. Mijn ondernemerschap heb ik bewust op een lager pitje moeten zetten om de zorg uit te kunnen voeren. Gelukkig was ik ook in de positie om dat te doen.” Ze rekent voor: “Zolang ze deeltijd naar school gaat, maken we vijfhonderd kilometer per week. Met negentien cent per kilometer tikt dat behoorlijk aan. Dat loopt wel in de duizenden euro’s. Je kunt het wel bij de Belastingdienst aangeven, want het is aftrekbaar, maar je moet het wel betalen.” Ze heeft ook recht op een tegemoetkoming van de gemeente, maar dat is een ‘druppel op een gloeiende plaat’. “Dat is iets van tien of vijftien euro per maand.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER