Meer slachtoffers bij de huisarts en minder op SEH

0
275

VeiligheidNL meldt dat er op 31 december en 1 januari 396 slachtoffers zijn behandeld op de Spoedeisende Hulpafdelingen van de ziekenhuizen. Het gaat hier om slachtoffers van een vuurwerkongeval. Vorig jaar waren dit er 434, het aantal is dus met 9 procent gedaald in vergelijking met 2017/1018.

Bij de huisartsenposten werden er tijdens de laatste jaarwisseling ongeveer 800 slachtoffers behandeld met lichtere letsels.  De vorige keer waren dit ongeveer 700 slachtoffers. 50 procent van de vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende Hulp was jonger dan 20 jaar. Vorig jaar was dit 52%.

Vuurwerkbril

De meest voorkomende letsels zijn brandwonden en oogletsel. VeiligheidNL zegt dat het opvallend is dat jongeren onder de 20 jaar vaak meer brandwonden oplopen en slachtoffers van 20 jaar of ouder vaak meer oogletsel.

Illegaal vuurwerk

Op de SEH kwam de meeste letsel door vuurpijlen, sierpotten, illegale nitraten of –fonteinen en cakeboxen. 27 procent van de kwetsuren op de SEH afdelingen werd veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk veroorzaakt de ernstigste verwondingen.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER