Personeelstekort 1 jaar later: geen verschil

1
768

Verpleegkundigen en verzorgenden zien na een jaar vol initiatieven om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken nog maar weinig resultaat. Zo ervaart de meerderheid (69 procent) zelfs dat de werkdruk juist hoger is geworden. Slechts 3 procent merkt een afname van de werkdruk, dat blijkt uit een herhaalonderzoek van de V&VN.

De V&VN schrijft dat daardoor de roep om een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden toeneemt. Ook willen verpleegkundigen en verzorgenden meer inspraak, waardering en zeggenschap. Een steeds groter groeiende groep geeft aan de zorg te willen verlaten. Bijna 17.000 leden van de V&VN hebben het herhaalonderzoek ingevuld.

Sonja Kersten, directeur van V&VN, roept werkgevers op om beter naar hun zorgpersoneel te luisteren. Zo laat ze weten via de website van V&VN: ‘Vrijwel nergens ziet men de situatie verbeteren door de huidige aanpak. Er wordt veel gedaan om nieuwe mensen te vinden, maar dat zet te weinig zoden aan de dijk als er tegelijkertijd sprake is van een torenhoge uitstroom. Want als die nieuwe medewerkers weer pijlsnel de zorg verlaten – omdat er te weinig begeleiding is, omdat ze taken moeten uitvoeren waar ze niet voor zijn opgeleid – dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Verpleegkundigen en verzorgenden weten als geen ander wat er op de werkvloer werkt en wat niet. De praktijk is helaas dat zij door werkgevers nog te weinig worden betrokken. Terwijl het juist de werkgevers zijn die nog onvoldoende in actie zijn gekomen om het werk aantrekkelijker te maken, met minder administratieve rompslomp en meer waardering en meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Er is ook werk aan de winkel voor verpleegkundigen en verzorgenden: laat je stem krachtig gelden!’

De V&VN blijft deze peiling jaarlijks herhalen. Zo is goed te meten of verpleegkundigen en verzorgenden in de praktijk ervaren of de aanpak van werkdruk en personeelstekorten werkt.

DELEN

1 REACTIE

  1. Het is niet eens alleen door te weinig personeel, maar er is meer, waardoor met name het oudere zorgpersoneel steeds vaker en eerder besluit eruit te stappen.
    Er is de laatste jaren zoveel veranderd, bijvoorbeeld op digitaal gebied: nieuwe rapportage systemen, nieuwe medicatie aftekensystemen, de hoeveelheid tijd bij een cliënt, die je op allerlei manieren moet verantwoorden en ga zo maar door! Er wordt door de zorgverzekeraar een grote druk gelegd op het personeel, om te voldoen aan al hun eisen.
    Een aantal jaren geleden werkt ik nog met veel plezier in de thuiszorg, maar het is nu bijna niet meer bij te benen! Zoveel zaken waar je aan moet denken en moet uitvoeren naast de zorg. Scholingen, cursussen, toetsen, vergaderingen, enz en dit alles naast je werkuren. Het wordt dan zoveel, dat ik er ook over denk, om daarom eerder te stoppen en ik niet alleen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 8 = 2