Topvrouw op de barricade: Zet verpleegkundige in bestuur!

0
426

‘Als bestuurders echt het lef hebben om te luisteren naar verpleegkundigen en verzorgenden, komen ze tot hele andere inzichten, andere oplossingen en andere resultaten’, dat zegt Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in V&VN magazine. Kaljouw slaagde erin om in 2006 als verpleegkundige van vele beroepsverenigingen één V&VN te maken. Ze roept bestuurders op verpleegkundigen een plek te geven in het bestuur.

Kaljouw vindt het een gemiste kans als zorginstellingen geen verpleegkundige aan de bestuurstafel hebben zitten. Iedereen schreeuwt moord en brand over de arbeidsmarktproblemen en juist verpleegkundigen en verzorgenden weten wat er nodig is om de uitstroom te beperken. Het zou volgens de bestuursvoorzitter een goed idee zijn om ze in een denktank te zetten omdat dit probleem de komende tien jaar nog niet is opgelost.

Kaljouw noemt het een rare veronderstelling en ‘oud denken’ om te denken dat het bij een medisch specialist aangeboren zou zijn om te kunnen besturen. Verpleegkundigen vormen een kerndiscipline in bijvoorbeeld een ziekenhuisorganisatie en als je verpleegkundigen geen positie geeft in de top, vergeet je een heel belangrijk stuk.

Zorgprofessionals steeds belangrijker
De bestuursvoorzitter verwacht de komende jaren dat de rol van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden steeds groter wordt. ‘Het zijn de belangrijkste beroepen in de gezondheidszorg. Het zijn mensen die het verschil malen. Omdat ze 24 uur per dag de patiënt in de gaten houden, de context betrekken en als geen ander het totaalbeeld op tafel kunnen leggen’, laat ze in het magazine weten.

Investeer!
Volgens Kaljouw hoef je geen hogere wiskunde toe te passen om de bedenken welke beroepsgroep het beste in staat is om dat te realiseren. Ze wil daarom iedereen meegeven: leun niet achter en investeer!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER