Verplichte evaluatie in wijkverpleging afgeschaft

0
9113

In de wijkverpleging is het niet meer verplicht om elk halfjaar een zorgplan-evaluatie uit te voeren met de cliënt. Als verpleegkundige of verzorgende mag je nu zelf bepalen wanneer het een geschikt moment is om te evalueren. Op die manier wordt onnodige administratieve last voorkomen, dat meldt V&VN.

Dat betekent dat de frequentie, het tijdstip, het zorgdoel per cliënt kan verschillen. Dat hebben V&VN, ActiZ, VWS, ZN en Zorgthuisnl afgesproken in het kader van (Ont)Regel de zorg.

Zelf inschatten

Van verpleegkundigen en verzorgenden binnen de wijkverpleging wordt verwacht dat zij de zorg met de cliënt evalueren. Evalueren met de cliënt is een belangrijk onderdeel van het verzorgend proces en staat in direct verband met de gestelde beschreven doelen in het zorgplan. De verpleegkundige of verzorgende moet nu zelf de inschatting maken wanneer evaluatie nodig is, maar het kan ook zijn dat de cliënt daar zelf behoefte aan heeft. In het zorgdossier worden eventuele wijzigen in de zorgverlening na een evaluatie genoteerd.

Zorgverzekeraars

Hoewel sommige zorgverzekeraars eisen over het moment van evalueren in hun contractvoorwaarden hebben staan, hanteren zij ook de bovengenoemde afspraak. De contractvoorwaarden waren eerder opgesteld dan deze nieuwe afspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

11 − = 2