Verplichte evaluatie in wijkverpleging afgeschaft

1
7106

In de wijkverpleging is het niet meer verplicht om elk halfjaar een zorgplan-evaluatie uit te voeren met de cliënt. Als verpleegkundige of verzorgende mag je nu zelf bepalen wanneer het een geschikt moment is om te evalueren. Op die manier wordt onnodige administratieve last voorkomen, dat meldt V&VN.

Dat betekent dat de frequentie, het tijdstip, het zorgdoel per cliënt kan verschillen. Dat hebben V&VN, ActiZ, VWS, ZN en Zorgthuisnl afgesproken in het kader van (Ont)Regel de zorg.

Zelf inschatten

Van verpleegkundigen en verzorgenden binnen de wijkverpleging wordt verwacht dat zij de zorg met de cliënt evalueren. Evalueren met de cliënt is een belangrijk onderdeel van het verzorgend proces en staat in direct verband met de gestelde beschreven doelen in het zorgplan. De verpleegkundige of verzorgende moet nu zelf de inschatting maken wanneer evaluatie nodig is, maar het kan ook zijn dat de cliënt daar zelf behoefte aan heeft. In het zorgdossier worden eventuele wijzigen in de zorgverlening na een evaluatie genoteerd.

Zorgverzekeraars

Hoewel sommige zorgverzekeraars eisen over het moment van evalueren in hun contractvoorwaarden hebben staan, hanteren zij ook de bovengenoemde afspraak. De contractvoorwaarden waren eerder opgesteld dan deze nieuwe afspraak.

1 REACTIE

  1. Als dit net zo’n tegenwerking krijgt als het laten vervallen van de verplichte halfjaarlijkse handtekening dan ben ik er nog wel n half jaar zoet mee… qua handtekening hebben we pas deze week succes, want zekere grote zorgverzekering wilde namelijk nog steeds niet meewerken en gaf ons in eerste instantie negatief antwoord. We hebben Actiz erachter gezet en nu hebben we eindelijk een positief resultaat. Ook al worden deze zaken in het nieuws gebracht als positieve verandering, daadwerkelijk uitvoeren blijkt toch weer heel anders helaas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 36 = 37