‘Voedingswetenschap en geneeskunde moeten meer samenwerken’

0
374

Ongeveer 8 miljoen mensen in Nederland kampen met chronische, niet-verdraagbare aandoeningen. Bij maar liefst 45 tot 70 procent van de totale ziektelast zijn ongezonde voeding en leefstijl de oorzaak. Voedingswetenschap en geneeskunde zouden daarom veel meer moeten samenwerken, dat stelt Gerjan Navis, internist-nefroloog in het UMCG en hoogleraar Voeding in de Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Navis is actief betrokken bij het Healthy Ageing programma. Volgens Navis komen ouderdomsziekten vaak niet alleen en is er sprake van ‘kwalen stapelen’. Het stapelen van deze ziektebeelden, ook wel multimorbiditeit genoemd, is eerder regel dan uitzondering en dat zorgt voor een zwak punt voor het behandelen van deze chronische ziekten. Bij elke afzonderlijke aandoening wordt de best denkbare keuze gemaakt voor de keuze voor de behandeling, maar bij multimorbiditeit wordt hier een optelsom van gemaakt. En dat zorgt voor veel bijwerkingen en conflicterende richtlijnen.

Meer voedingsonderzoek nodig
Navis pleit voor veel meer voedingsonderzoek in de zorgsector. Sinds ze zelf meet wat mensen daadwerkelijk eten, is er een wereld opengegaan. Zo kwam ze er bijvoorbeeld achter dat zout medicijnen voor hoge bloeddruk negatief beïnvloedt. Het gaat hier om medicijnen die veel worden gebruikt in Nederland, maar niemand checkt hoeveel zout iemand binnenkrijgt. Ook is er een relatie tussen de eiwitinname en sterfte bij patiënten na een niertransplantatie. Patiënten hebben na een niertransplantatie meer eiwit nodig om goed te herstellen. Te weinig eiwit bleek gepaard te gaan met een hogere sterfte.

Goudmijn
‘We zitten op een goudmijn, die een belangrijke brug kan slaan tussen wetenschap en praktijk: goed voor de patiënt, goed voor de zorgkosten, en een nieuwe uitdaging voor de voedingswetenschappen! En het mooie is: voeding is belangrijk bij vrijwel alle aandoeningen, dus misschien gaan we ook voor de multimorbiditeit betere oplossingen vinden. De zorgsector wordt wat mij betreft het nieuwe walhalla voor het voedingsonderzoek!’​, laat ze weten op de website van het UMCG.

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

7 + 2 =