Brandbrief: stel verplichte bekendmaking BIG-nummer uit

0
797

Afgelopen week werd de artsenfederatie KNMG overvallen door het nieuws dat het ministerie van VWS zorgverleners, waaronder artsen en verpleegkundigen, per 1 april verplicht zijn om hun BIG-registratienummer te vermelden. Dat zou het makkelijker maken voor patiënten om te controleren of een zorgverlener in het BIG-register staat ingeschreven. Daarom verstuurden op initiatief van de KNMG, KNMT, KNOV, KNMP, KNGF, V&VN, ANT, FGzPt, NAPA, ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN en OVAL, de brancheorganisatie van de arbodiensten een brandbrief aan het ministerie van VWS.

Het ministerie heeft inmiddels laten weten hierover in gesprek te willen gaan. Ook de V&VN is overvallen door de wetswijziging en stelt voor om deze met een jaar uit te stellen. Volgens KNMG is de federatie niet meegenomen in de manier waarop de uitvoering van deze wetswijziging zou worden geregeld, terwijl dit eerder wel is toegezegd door de minister.

BIG-nummers moeten zichtbaar zijn

Het gaat om een veel omvangrijkere verplichting dan gedacht, dat stelde KNMG vast. Zo wil de VWS dat alle BIG-nummers zichtbaar zijn op briefpapier, facturen en bordjes bij de wachtkamer, maar ook zou het BIG-nummer vermeld moeten worden bij het gebruik van Twitter.

Makkelijker voor patiënten

De wetswijziging moet het makkelijker maken voor patiënten om te controleren of de zorgverlener geregistreerd staat in het BIG-register. Ook is de zorgverlener sneller vindbaar en zou het naamsverwarring met een andere collega voorkomen.

Overbodige verzwaring van administratieve lasten

KNMG is een voorstander van transparantie, omdat dit het vertrouwen in de gezondheidszorg bevordert, maar de invulling van deze wetswijziging leidt tot overbodige verzwaring van administratieve lasten en kan op geen enkele steun in het veld rekenen, stelt de KNMG.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 2 = 7