De arboverpleegkundige is terug

0
496

In november 2018 is de vernieuwde post-hbo opleiding Arbeidsverpleegkundige van start gegaan. Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de afdeling V&VN Arboverpleegkundigen hebben samen de opleiding opgezet en ervoor gezorgd dat de opleiding goed aansluit bij de nieuwe beroepsprofielen. De arboverpleegkundige is daarmee terug van weggeweest.

Volgens Petra Jonker-Jorna, arboverpleegkundige en vicevoorzitter van de afdeling V&VN, bestaat de functie eigenlijk al heel lang en is het de oudste functie binnen de bedrijfsgezondheidszorg. De functie verdween rond de eeuwwisseling naar de achtergrond.  En de erkende opleiding zat niet vol, dus die werd opgeheven. Nu is er weer meer vraag naar abroverpleegkundigen, en dit heeft vooral te maken met het verwachtte tekort aan bedrijfsartsen en de taakherschikking in de gezondheidszorg. Op dit moment is de opleiding tot arboverpleegkundige aan de HAN de enige erkende opleiding tot arboverpleegkundige in Nederland.

Aantrekkelijke functie

Het lukt arbodiensten wel om verpleegkundigen te werven, in tegenstelling tot de reguliere zorg. Volgens Jonker komt dat doordat de werkdruk in de reguliere zorg toeneemt. Maar ook de werktijden van een arboverpleegkundige spelen een rol, je werkt altijd tijdens kantoortijden. Dat maakt een functie als arboverpleegkundige extra aantrekkelijk.

Functie arboverpleegkundige

Als arboverpleegkundige kijk je naar het werkende leven van iemand, maar ook het privéleven speelt een grote rol. De bedrijfsarts, de verpleegkundig specialist en de arboverpleegkundige werken nauw met elkaar samen. De arboverpleegkundige is vaak het eerste aanspreekpunt voor werknemers en werkgevers en ben je opgeleid om het probleem te onderzoeken, vast te stellen wat er moet gebeuren en het probleem op te lossen. De arboverpleegkundige is een bachelor-opgeleide verpleegkundige die aanvullend een post-hbo-opleiding tot arboverpleegkundige heeft afgerond.

Door Liesbeth

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 84 = 94