Flinke groei aantal zorgmedewerkers

0
536

Het aantal medewerkers in de VVT zijn tussen 2016 en 2018 gegroeid met ruim 20.000. Dat blijkt uit de recente cijfers van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Een positieve ontwikkeling gezien de enorme opgave die er ligt om ook in de toekomst mensen van zorg te voorzien.

ActiZ schrijft op haar website dat het aantal medewerkers in de intramurale zorg tussen 2016 en 2018 met 14.500 medewerkers is gestegen. Voor thuiszorg ging het om een stijging van 6.300 medewerkers. Minder positief is dat ook het ziekteverzuim ook steeg in 2018 naar 7,12 procent ten opzichte van 6,67 procent in 2017.

Veel nieuwe medewerkers uit andere branche

Opvallend is dat 42 procent van het aantal nieuwe medewerkers in de VVT afkomstig zijn uit een andere branche dan zorg en welzijn. Nieuwe instromers krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om te ontdekken of werken in de zorg bij hen past, door het aanbieden van een oriëntatiebaan. Op die manier kiezen mensen op een later moment in hun carrière bewust voor de ouderenzorg. Actiz heeft speciaal voor deze doelgroep een passend opleidingsaanbod en zet zo in op maatwerk om het arbeidsmarktpotentieel te vergroten.

Vooral 20- tot 30-jarigen verlaten zorg

Hoewel de instroom in de VVT hoger is dan de uitstroom, verlaten nog te veel medewerkers de branche. Het gaat dan vooral om medewerkers in de leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar. Redenen waarom zij de zorg verlaten zijn: werkdruk, administratieve lasten en de onregelmatige werktijden.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

7 + = 13