Griepverpleegkundigen werken op de winterunit

0
1066

In het St. Antonius Ziekenhuis werken griepverpleegkundigen op de winterunit. Alda van der Sommen vertelt hoe het is om daar te werken.

“Wij werken op de winterunit en worden griepverpleegkundigen genoemd”, zegt Alda. “Op deze winterunit liggen patiënten die niet meer behandeld hoeven te worden in het ziekenhuis, maar ook nog niet naar huis kunnen. Zij willen graag naar een verpleeghuis voor bijvoorbeeld revalidatie, maar daar is nog geen plek. Als griepverpleegkundigen werken we eerst in het ziekenhuis en vervolgens reizen we met de patiënt mee naar een verpleeghuis. We blijven hier in het ziekenhuis tot maart en gaan dan met alle patiënten die er nog zijn naar het Haltnahuis van Zorgspectrum in Houten. De griepverpleegkundigen komen allemaal van buiten het ziekenhuis.”

De bedoeling is dat de patiënten naar de afdeling Revalidatie gaan in het verpleeghuis. “We zetten daar de activiteiten door die we hier nu ook doen, zoals het mobiliseren van patiënten en het bieden van een dagstructuur. We proberen hier in het ziekenhuis een huiskamerachtige sfeer te creëren.”

Vanwaar de naam griepverpleegkundige? “De winterunit is opgericht vanwege de gigantische griepepidemie vorig jaar. Patiënten die uitbehandeld waren en niet in een verpleeghuis terecht konden, hielden eigenlijk ziekenhuisbedden bezet waardoor andere patiënten niet in het ziekenhuis terecht konden. We worden ook wel ketenverpleegkundigen genoemd, omdat je in de keten werkzaam bent. Ons team bestaat uit zes verpleegkundigen en voor een aantal diensten hebben we extra hulp vanuit de flex van het ziekenhuis.”

Er zijn tien bedden op de winterunit. Hoe lang een patiënt blijft, verschilt per patiënt. “De winterunit is eigenlijk een soort overbrugging naar revalidatiezorg. Sommige patiënten blijven één of twee dagen, omdat ze moeilijk een plekje kunnen krijgen. In de verpleeghuiszorg zijn namelijk grote wachtlijsten. Anderen blijven langer.”

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

76 − = 71