Patiënt onterecht geweigerd bij nieuwe huisarts

0
537

Eén op de vijf huisartsen weigert wel eens patiënten, terwijl dat niet terecht is. Dit gebeurt vooral vaak bij huisartsen die niet op de hoogte zijn van de regels. Dat blijkt uit signalen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt en een enquête onder huisartsen.

Patiënten zijn vrij om hun eigen huisarts te kiezen. Het is huisartsen verboden om onderlinge afspraken te maken die overstappen belemmeren. De Landelijke Huisartsen Vereniging, ACM en de Patiëntenfederatie Nederland gaan samen de regels om van huisarts over te stappen beter onder de aandacht brengen.

Ten onrechte geweigerd
Huisartsen kunnen patiënten in een aantal gevallen weigeren, bijvoorbeeld als de praktijk vol zit of als de reisafstand tussen de patiënt en de huisarts te groot is. Huisartsen mogen onderling geen patiënten of werkgebieden onderling verdelen, toch krijgt de ACM regelmatig signalen dat patiënten ten onrechte zijn geweigerd.

Enquête
Uit de enquête die de ACM heeft laten uitvoeren blijkt dat één op de vijf huisartsen wel eens patiënten weigert, terwijl dit in strijd is met de regels. Dat komt omdat huisartsen niet altijd goed op de hoogte zijn van de regels, maar ook omdat ze het niet netjes vinden om patiënten van een andere huisarts in de omgeving over te nemen. Toch geeft 94 procent van de huisartsen aan dat zij het belangrijk vinden dat patiënten hun eigen huisarts kiezen.

Nieuwe brochure
Om huisartsen beter te informeren komt er een nieuwe brochure ‘Wisselen van huisarts’ om de regels van overstappen onder de aandacht te brengen. Ook wordt er tijdens verschillende scholingsmomenten voor huisartsen de mededingingsregels behandeld. Daarnaast is op de website van de ACM informatie te vinden over het overstappen van huisarts.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

2 + 6 =