Pilot om onnodige opnames ouderen te voorkomen

0
494

Ouderen hebben vaak een onduidelijke zorgvraag en daarom belanden jaarlijks 300.000 kwetsbare ouderen onnodig in ziekenhuisbedden, zo blijkt uit onderzoek van Actiz. Daarom start Zilveren Kruis samen met vier zorginstellingen – Aafje, Amaris, Vivium en Beweging 3.0 – een pilot om onnodige bezoeken aan de spoedeisende hulp en ziekenhuisopnames te voorkomen.

De deelnemende organisaties willen door middel van een diagnose- en observatieperiode de juiste zorg op de juiste plek beter vaststellen. Via de huisarts of spoedeisende hulp worden ouderen aangemeld bij de deelnemende instellingen. In een periode van maximaal tien dagen vindt de diagnostiek en behandeling plaats onder leiding van een specialist ouderengeneeskunde. Zo krijgt de oudere de juiste zorg. Ook wordt er voor nazorg gezorgd: doorstromen naar huis met passende zorg of andere vormen van kortdurend of langdurig verblijf.

Onduidelijke zorgvraag belast ouderen onnodig

Volgens de zorginstellingen zorgt een onduidelijke zorgvraag voor onnodige stappen in de keten. En daardoor worden ouderen onnodig belast. Met de pilot willen de deelnemende organisaties de zorg om de patiënt heen organiseren en voorkomen dat kwetsbare ouderen onterecht in het ziekenhuis terecht komen. De pilot heeft een looptijd van anderhalf jaar.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

31 − = 27